Får inte rätt antal resor

Jag skrev till Färdtjänsts kundservice för några dagar sedan och frågade varför jag inte fick alla resor jag har rätt till. Det är nämligen så, att man får 198 resor per år. Men de gör de så fult, att de inte fyller på särskilt många åt gången, och raderar alla man har i december.

Man får inte alla resor på en gång och kan planera året utefter det, utan man får enbart 18 resor den första i månaden varje kvartal. 9 gånger fram och tillbaka någonstans, alltså. Det ska automatiskt fyllas på med 32 resor till om man understiger 12 (vilket kommer att ske i morgon om det fungerar den här gången).

Då kommer jag, om det blir rätt, att ha 41 resor att använda på drygt 11 veckor. 20 resor fram och tillbaka. 10 resor fram och tillbaka, mindre än en i veckan, om jag lägger undan de resor jag måste använda till träningen. Dessutom är jag tvungen att spara ganska många resor hela tiden till akuta saker. Jag är ju faktiskt ganska sjuk.

Eftersom alla mina sparade resor raderas vid årsskiftet – trots att min färdtjänstperiod fortsätter maj ut – så får jag alltså inte alls 198 resor. Det innebär att jag måste snåla med resorna, och låta bli att åka med Färdtjänst. Låta bli att åka alls, ofta.

Även om mina resor inte hade raderats så är det färre än två i veckan, och är man som jag både sjuk och tvingas åka på många vårdgrejer och är någon som gärna träffar vänner på stan, så inser man snabbt att 198 resor på ett år inte räcker långt. Bara träningen är ju runt 90 resor på ett år.

Räkna

Lägg därtill resor till kliniker behandling ett par gånger i veckan, och saker som hjälpmedelscentralen, arbetsterapeuter och handspecialisten ett par gånger i månaden, så har vi redan passerat 198. Resor för att åka och handla, göra ärenden, nöjen eller för att ta mig till och från stugan en gång i veckan på sommaren är helt uteslutna om jag inte struntar i att åka taxi. Och hur fan ska jag då göra?

Jag avskyr att behöva hushålla med de där jävla resorna för att jag ska kunna ta mig någonstans akut när det behövs. Jag har påtalat det här förut, men fick då till svar att det gick att ansöka om extra resor om de tar slut. Ehh? Jag har ju inte förbrukat mina 198 resor, för jag har ju inte ens fått dem till att börja med? Hur ska jag kunna planera för nästa månad, eller om tre månader, när jag inte vet hur många resor jag kommer att ha?

Klart de vill spara pengar, men har jag rätt till 198 resor vill jag ha dem också. Jag är inte Agda, 92 år, jag är en aktiv ”ungdom”. Det är några veckors handläggningstid när man ansöker om extra resor, och det är ganska svårt att få dem också. Nämligen så svårt att man bara får dem om man ska till arbete eller studier, följa med ungar till dagis eller vid vård av anhörig. Det är alltså kört. Jag får väl hoppas att någon av mina vänner kan köra mig om någon händer. Vänta, hur många har körkort, bil och är tillgängliga mitt på dagarna? Just ja, ingen…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/01/far-inte-ratt-antal-resor/

2 kommentarer

  • Mariajanuari 14, 2015 kl. 22:25
  • Svara

  Tycker det är så konstigt att färdtjänsten verkar fungera så olika beroende på vars man bor, vad jag vet så får jag då åka hur mycket och ofta vill, låter väldigt dumt att man bara får ett antal resor…..
  Det verkar även som att pris skillnaden kan vara ganska stor i landet.
  Det borde ju vara lika regler och samma kostnader oavsett vars i landet man bor. För inte är det lyx att åka färdtjänst, skulle hellre vara frisk och kunna ta bilen närsomhelst, inte måsta boka mina två timmar innan, hejdå att vata spontan……

  1. Ja, det är som att köpa ett årskort till tunnelbanan men bara få dra det 198 gånger i spärren! Att de dessutom raderar upp till 41 resor som man aldrig får tillbaka bara för att det är nytt år är helt skandalöst. Usel service när man åker, uselt system.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.