Irriterad och otacksam

I går hade det kunnat vara en riktigt fin vårdag, om det bara hade varit lite soligt i stället för storm och regn – det var ju åtta grader varmt! Finfin vinter det här, måste jag säga. Tyvärr blev det en oerhört tråkig dag, men sånt är ju livet. R sov hela förmiddagen, så när han kom iväg för att meka i garaget var det redan sent, och han blev borta länge. Jag blev irriterad på att det var kallt i lägenheten (så fort det blir plusgrader värmer elementen inte ett skit) och på rapporteringen om nyheten om flyktingarna som strejkade i en buss.

För det första – det skrivs sällan om de som har det värst och de som verkligen behöver komma hit, för de har inte ens råd eller möjlighet att fly. I stället har media valt att rapportera om en busslast mer eller mindre otacksamma asylsökande som säger bland annat så här till Östersundsposten:

– Nästan alla av oss har bara varit i Sverige i bara fem, sex dagar och vi kommer direkt från ett krig. Den här anläggningen blir för tuff för oss. Vi klarar inte att sitta så här isolerat i det här klimatet, menar han.

En annan av de som kommit med bussen sa, samtidigt som han pekade på marken där det var snö och is:

– Det är ju livsfarligt för mig att vistas här.

I min värld är man tacksam om man får något, vad som helst. Om jag ger någon hjälp, mat eller husrum och personen i fråga klagar på något av det, så har de inget hos mig att göra. Det är klart att folk inte vill lämna sitt hemland, om Sverige blev en krigszon skulle jag inte heller tycka att det var så roligt att behöva bo i till exempel Sydamerika, men har jag åkt måste jag ju göra det bästa av det.

Talespersonen på bussen, Moaweyh Ramly, hade en märkesjacka för ett par tusen kronor på sig. Fina skor också. Har man råd med det kanske man har råd att vara missnöjd också? Är Östersund värre än Syrien, ett land i krig? Nej. De människor som satt på den där bussen har det bättre än många svenskar. De får mer pengar som asylsökande än vad en del pensionärer och människor med sjukersättning får, även om deras dagersättning bara är 24 kronor per dag och vuxen (då får de mat och boende betalt).  Dessutom kostar saker som tandläkarbehandling bara 50 kronor. De får väldigt lite pengar, men det är ändå mer än vad många som arbetat ett helt liv här får.

Bussen i morse. Irriterad över klagomålen!

Klart folk blir sura när det klagas och inte duger, och den här “nyhetsrapporteringen” skapar bara större klyftor. Är det kanske vad media vill med det hela, eller vad fasen är agendan? Jag blir irriterad över att de asylsökande förstör för sig själva genom att klaga och påstår att de inte fått information när reglerna är glasklara, och över att media blåser upp det här till något gigantiskt. Nej, det är inte många svenskar som vill ha fler asylsökande i Sverige som faktiskt skulle låna ut ett rum i sitt hem några månader eller bjuda dem på mat, men av media att spela det här rakt i Sverigedemokraternas händer är väl onödigt? De asylsökande var inte alls nöjda, men det finns de som är väldigt tacksamma.

Skulle snö vara farligare än kriget i Syrien? Det här är Sverige, det är snö och is över hela landet ibland! Folk i allmänhet, även svenskar överlag, förstår inte hur bra de har det. De flyktingar och de människor som inte har råd eller möjlighet att fly ifrån kriget, de barn som bor på soptippar runt om i världen och de som inte ens har rent vatten – det är dem vi borde hämta hit. De vill garanterat hellre bo i en trygg by med snö, mat och tak över huvudet utanför Östersund än på en soptipp eller ett tält i en krigszon, och de har inte en möjlighet att ta sig hit. De som behöver hjälpen mest är inte inte här i Sverige, och kommer aldrig hit.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/01/irriterad-och-otacksam/

2 kommentarer

  • Petter on januari 4, 2015 at 19:21
  • Svara

  Otacksamhet är väl bara första ordet. Nu försöker jag att se objektivt och nyktert på all rapportering kring sådana här reportage då “PK” som bekant gäller.
  Finsn säkert en hel del precis som svenskar på den bussen som gjorde som de blev uppviglade till och därmed hängde på. Det är säkert så att en hel del av dessa asylsökande har levt i liv ganska liknande vad man gör i Sverige. Inte speciellt konstigt om man då vill bo i en stad istället för ödemarken. Att det är kallt på vintern i Sverige tyder dock på någon form av miss i utbildningen. Inte många länder ligger mer norrut än Sverige och då borde det vara ganska lätt att räkna ut att det kan vara kallt på vinter.

  Tänka på alla värnpliktiga som tjänstgjort i det här området. De har liksom jag tältat i snön bredvid uppvärmda baracker. Skulle vi ha protesterat mot det hade det blivit löneavdrag, armhävningar och i värsta fall en sak för domstolsväsendet. Då blir det lätt löjligt att människor som får en fristad från krig och har mer rättigheter än en svensk soldat blir förbannad och ställer krav.
  Kanske vaknar politikerna snart….

  1. Ja, konstigt är det. Kommer man från krig så är det väl perfekt att bo i en underbart vacker jämtländsk by några veckor innan man får en lägenhet…? Busschauffören hade tydligen talat om för alla och visat på kartor vart de skulle åka också, så jag förstår inte vad missförståndet gällde. Någon hade uttalat sig om att de hellre ville bo på gatan i Libanon än på det där asylboendet, och då undrar man var sjutton felet ligger…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.