Ner med mitt pynt

Nu är mitt pynt borta! Allt som hade med julen att göra är väck, det har hamnat i lådan märkt ”jul” som står i vindsförrådet till nästa år. Jag hade visserligen inte mycket pynt framme, så det var väldigt fort gjort att ta bort det; jag hade en adventsljusstake, en stjärna i fönstret och så min lilla plastgran med fiberoptik-lampor som gör att den glittrar så fint.

Tio dagar med julpynt räcker gott och väl för min del. Andra år har mitt pynt rykt redan innan nyårsafton – om det ens har varit framme alls – men det fick stanna kvar extra länge i år. Jag har bränt ett juleljus också, det fastnade i en stor rund kupa när det hade brunnit ner och slocknat. Det liksom flöt ut och blev tre gånger så stort i bottnen. Har inte använt ett enda värmeljus i jul och vinter hittills – oavsett hur mysigt det är så är de lika farliga som att röka eller gå i kraftig smog, och skadar miljön något oerhört. ”Men det är så mysigt att jag har värmeljusmys med mina barn varje kväll!” Eh, med flit, eller?

Värmeljus från Liljeholmen av stearin. IKEAs paraffinljus är cancerframkallande och skadar miljön mer. Pynt.

Det finns självklart bra ljus att köpa i stället, så jag fattar inte att så många köper de billigaste storpacken på Ikea, Ica eller Coop. Så jävla onödigt att paja miljön och lungorna för att något ser mysigt ut, men det är väl så folk funkar. Det är väl en av anledningarna till att julpyntet på balkongerna lyser dygnet runt och bara kostar energi och pengar. De som har balkongen använder den inte vintertid, men verkar tro att grannarna bryr sig. Det skulle jag inte tro att de gör, om de inte irriterar sig på att det lyser. Ja, mitt pynt är borta och det dyker inte upp på länge. I dag avslutas det kyrkliga firandet av julen – som firas för att Jesus föddes, för de som hade glömt bort det. Bort med skiten. Plocka bort balkongpyntet, släng ut tomten.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/01/ner-med-mitt-pynt/

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  1. Själv hade jag bara satt en ljusstake i köksfönstret samt bytt gardiner i köket, Väldigt lättsamt att plocka undan 😀

    1. Ja, det är lagom! Man tröttnar ju så fort sen, då vill man inte att det ska ta dagar att ta ner det!

  2. Jesus? Jag trodde det var Jultomtens födelsedag som firades. 😀 Har inga julprylar men har av snålhet bränt några av de där värmeljusen. Men jag har även gjort egna ljus från ljusstumpar av okänt ursprung.
    Julen varar väl till påska? Det är nog därför skräpet fortfarande hänger upp och att det slösar energi gör inget då vi ändå släcker EN timme under Earth Hour eller vad det heter.

    1. Ja, man kan tro det! Med lite tur är påsk efter Earth hour, så de hinner få ner sakerna i samband med det! 😀

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: