Recept på kola

Helt vanlig kola är så jävla gott, och jag har världens bästa recept. Det räknas kanske till julgodis, men jag tycker att det är ett så bra recept att det bara räknas till godis. Det går att smaksätta med vad man vill efter att de är färdiga, till exempel krossade Marianne-karameller eller nötter som man kan strö ovanpå, men jag tycker att det är allra godast med helt naturell kola.

Helt vanlig jävla kola (men extra god)

  • 75 gram smör
  • 2 dl strösocker (om du vill kan du använda muscovadosocker)
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt

Smält smöret i en stor kastrull. Det verkar inte som om det är särskilt mycket ingredienser, men när det kokar upp växer kolan till den tredubbla storleken – ta en riktigt stor kastrull för det är förbannat varmt med kokande socker och du vill inte bränna dig. Ta inte en slev som smälter. Jag har smält en del slevar i sånt här genom åren.

Recept på kola

Häll i resten av ingredienserna och koka upp under omrörning. Sen kokar man sin kola på full whack tills den når 124 grader, då får den helt perfekt konsistens. Det är väldigt smidigt om man har en termometer i kastrullen, men har man ingen så får man testa med ett vanligt kulprov när smeten har kokat i full storm 10-15 minuter. Rör om lite då och då, det kommer säkert bli lite bränt i botten oavsett. Låt någon annan diska.

När den är klar häller man den i en långpanna eller liknande med bakplåtspapper i botten, och sen stoppar man in den i kylen ett par timmar. Man gör inte som jag och försöker provsmaka den medan den är varm, för det är inte alls skönt. Sen skär man kolan i lagom stora bitar, och om man orkar slår man in den i fint papper. Jag gör det inte, utan äter dem själv. Men de blir fina att ge bort om man orkar slå in dem! Njut!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/01/recept-pa-kola/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.