Testat medicinsk yoga

I går var jag för första gången hos min fysioterapeut på sjukhuset för att testa medicinsk yoga. Eller ja, numera heter det mediyoga, men det låter så fruktansvärt löjligt att jag även fortsättningsvis tänker kalla det för medicinsk yoga.

Hon började med att berätta lite om vad tanken med det var, och om hur det skulle kännas och så. Inga konstigheter, om man har en aning om vad vanlig yoga är, men det är mer än läkande träning av pyttesmå muskler än solövningar och tänjning för att öka rörligheten.

Det senare är ju helt förbjudet i mitt fall, så hon hade anpassat övningarna efter det. Hon visade några olika rörelser och saker som man ska göra i en minut per övning, och redan efter första övningen skakade hela min rygg av den statiska träningen. Mina muskler jobbar ju konstant flera hundra procent mer än hos en vanlig människa när denne anstränger sig, och det är en konstant statisk träning.

Det är likadant när jag skriver med en vanlig penna eller håller hårt i någonting – efter bara en liten stund skakar musklerna och jag tappar det jag håller i. Väldigt mystiskt, men det är väl därför jag helst ägnar mig åt explosiv styrka. Ägnade, nu kan jag ju inte det längre. Eller får inte, vilket som.

Det kändes i alla fall väldigt nyttigt. Det kändes att jag använde muskler som vanligtvis ligger i träda, och jag behövde inte sträcka på någonting alls. Sen kan man ju tycka vad man vill om hela yoga-mantra-flum-grejen, men det är övningarna som är viktiga i medicinsk yoga för mig, jag är inte där för att komma i kontakt med något förträngt inre eller lära mig andas.

Jag fick ett litet häfte med övningarna med mig, och ska göra dem varje dag om det går. Det tar ju inte mer än några minuter, och tid har jag ju. Jag är försiktigt positiv till medicinsk yoga, för jag har inte överdrivet ont i dag som jag brukar ha efter träning, men det känns ändå att musklerna har fått jobba.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/01/testat-medicinsk-yoga/

2 kommentarer

    • Farsanjanuari 30, 2015 kl. 12:39
    • Svara

    Det ser ut som att Du behöver två katter för att göra övningarna. Hur ska det går det annars gå till?

    1. Ja, du har helt rätt. Kattungar måste det vara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.