Tjejsnack

Nu blir det lite tjejsnack här igen, så du som inte är intresserad av sånt kan hoppa över att läsa det här. Någon gång inom en inte alltför lång framtid ska jag operera bort livmodern och äggstockarna. Jag kan ändå inte ta hand om ett barn (om jag ens kan få ett – det är ganska liten chans), och jag mår inte alls bra av de enorma mängderna hormon som krävs varje månad för att inte däcka av mensvärk eller värk vid ägglossning. Dessutom är gulkroppshormon dåligt för mina redan skadade leder, det kan luckra upp strukturen precis som kortison.

Spruta, injektioner

Sist jag var och tog min p-spruta hörde jag mig för vad alternativen till den var, och det fanns tydligen ingenting som var starkare, och de visste inte något om bindvävsdefekter. Man ska ta sprutan var tredje månad, men på grund av min usla bindväv så räcker inte effekten i tre månader. Jag var på en undersökning hos en specialgynekolog för ett par veckor sedan, och de sa att de aldrig hade kunnat tro att jag ens tog sprutan, och remitterade mig direkt till en kirurg. Hon kunde mycket om EDS, så det var inget snack om saken. Dessutom sa hon att östrogen ofta kan ha en positiv effekt på EDS- patienters ledsmärta. Mysko.

Vet inte hur lång väntetid det är för själva operationen, men nu på morgonen ska jag träffa kirurgen och se hur det kan göras på bästa sätt, och prata igenom detaljerna. Det är ju lite speciellt att skära i någon med dålig bindvävsstruktur som inte läker så bra. Med lite tur behöver de inte sprätta upp magen på mig för att ta ut livmodern, utan det kan bli ett betydligt mindre ingrepp. Åh, fyfan vad skönt det ska bli att bli av med åtminstone en problemhärd!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/02/hejda-livmodern/

2 kommentarer

 1. Nu vill jag verkligen be dig att fundera igenom det beslutet fler gånger till innan du bestämmer dig. Jag har på senare år blivit ganska insatt i hormonproblem eftersom jag själv har haft fullständig kaos i praktiskt taget samtliga hormonsystem i kroppen, könshormoner, sköldköretlhormoner och binjurehormoner. Tyvärr är detta ett område som sjukvården är väldigt dåligt insatt i, de har sina riktlinjer som de följer, men i praktiken fungerar det dåligt, ibland mycket dåligt. Ett av de stora problemen är att sjukvården jämställer effekten av syntetiska hormoner med effekten av naturliga hormoner, och det är så fel det kan bli. Medan t ex gestagen (syntetiskt progesteron) ökar risken för cancer så minskar naturligt progesteron risken för cancer. Samma sak är det med sköldkörtelhormon, det är många som inte alls blir bra på Levaxin men som blir helt symtomfria på naturligt sköldkörtelhormon.

  Om vi håller oss till könshormonerna så orsakade mitt allmäna hormonkaos att jag drabbades av endometrios, enligt sjukvården en kronisk sjukdom som är så svårbehandlad att man måste lära sig leva med smärtan och ofta behöver regelbundna operationer, eventuellt hysterektomi. Nåja, med hjälp av naturligt progesteron, MSM och omega 3 så ör jag nu frisk från endometrios igen och har inte längre de fruktansvärda smärtor som jag hade tidigare. Medan om man behandlar med gestagen så dämpar man bara symtomen medan sjukdomen växer till sig mer och mer, eftersom kroppen inte kan tillgodogöra sig det syntetiska hormonet på samma sätt.

  Om man väljer hysterektomi så försätter man kroppen i för tidigt klimakterium och för att inte öka risken för hjärt-/kärlproblem, osteporos och andra sjukdomar så behöver man tillsätta hormoner. Det går att få naturligt/bioidentiskt östrogen men ofta får man nöja sig med gestagen istället för progesteron, och det är en dålig ersättning för kroppen. Så även om man blir av med ett problem genom hysterektomin så är risken stor att man drar på sig andra. Om du visste hur många kvinnor som jag träffat på som i ren desperation opererat bort alltihop pga svåra endometriossmärtor och som sedan fått andra problem som de fått dras med hela livet.

  Kanske är det ändå rätt för dig, men jag ber dig att verkligen läsa på och söka alternativ innan du bestämmer dig. Det finns en sida som heter hormoni.se där det jobbar en väldigt kunnig kvinna som heter Syliva. Man kan maila henne med frågor om hormoner och progesteron och där finns också massor med gamla frågor och svar man kan läsa. Nu tror jag inte att någon frågat om EDS tidigare, men kanske kan du ställa en egen fråga och få Sylvias syn på din situation?

  Kram och lycka till!
  Charlotta

  1. Tack Charlotta! Jo, jag har läst på om alla hormoner och de problem jag kan komma att ställas inför, och jag vet att det kan bli problematiskt. Samtidigt så känner jag att jag vill kunna leva så bra det går och slippa det här helvetet i 20 år till. Hormonerna i preventivmedel gör mer skada än nytta (för lederna), men utan dem är jag helt sängliggande halva månaden. Jag har funderat på det här i många år och träffade en gynekolog för några veckor som verkligen kunde min sjukdom, och hon rekommenderade att jag skulle göra det utan att jag ens tagit upp det. Jag känner mig säker på att det kommer att bli bättre för mig, men jag förväntar mig också att det säkert är minst en sak som blir ett problem senare. 🙂 Jag ska kolla på sidan, tack för tipset!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: