Kalas och musiker

I går var jag på ett supermysigt litet kalas med släkten hemma hos en av mina kusiner. Hennes döttrar fyller år den här tiden på året, så det var kalas för båda två. De är verkligen proffs på att baka, och min kusins man rostar sitt eget kaffe. Sjukt gott, det blev en sockerchock utan dess like. Vem behöver lunch när det bjuds på mini-cupcakes, saftiga bullar och godis?

Cupcakes, muffins, godis

Det är alltid kul att träffa kusinerna, för det blir inte så ofta längre. Nu när alla är vuxna och har familjer med fritidsaktiviteter upp över öronen. Utom jag. Förresten fick jag reda på att melodifestivalen skulle börja i går också, fy fasen. Tre månaders ”musik”-helvete. Mycket av det som framförs är knappt värt att få kallas musik, det är en skymf mot ordet. Eller rättare sagt – de som framför bidragen är verkligen inga musiker.

Folk verkar i allmänhet kalla sångare för artister, men de som spelar instrument är musiker. Helt fel, rösten är ett instrument precis som alla andra. Är man artist kan man lika gärna stå på en scen och skämta eller måla en tavla, men sångare är musiker. Jag hade tyvärr oturen att se någon av de som var med i finalen live förra året på Finest Awards-galan, och det var definitivt inga musiker. Det var folk som inte kunde sjunga särskilt bra. Mello-stjärnor. Artisterna från mello. Fy fan, vad jag avskyr skiten. Hur vore det om bara musiker fick vara med ett år?
/Klara, musiker.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/02/kalas-och-musiker/

13 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterfebruari 8, 2015 kl. 10:35
  • Svara

  Tappade respekten för spektaklet när det börjades med deltävlingar. Förlorade den kvarvarande respekten när det började kallas mello. Mello vad då? Mellow? Mellanmjölk? Lagom som allt annat i Sverige?
  Artister, musiker, har ingen aning vad skillnaden ska vara men de som gör bort sig i melodifestivalen är det ganska tyst om övriga året. Vad pysslar de med då. Kan man kalla en porrskådis för skådespelare eller är det en aktör? För mig är artisterna i melodifestivalen som porrskådisarna. Aktörer. 😀

  1. Ja, möjligen. Mello som i melodi antar jag, men många av bidragen är inte ens melodier. Undrar hur många av de medverkande som själva kallar sin pop för melodier…

  • Farsanfebruari 8, 2015 kl. 14:35
  • Svara

  Har inte Ackis någon alternativfestival i år? Där är det ju bara musiker.

  1. Jo, Smask körs varje år. Det är bra!

  • Henrikfebruari 8, 2015 kl. 21:00
  • Svara

  En musiker är för mig, en person som vars inkomst kommer från att spela/sjunga/skriva musik.
  Du? Not.

  1. De flesta musiker har inte den största delen av sin inkomst från musiken, det är en ytterst liten procent eller till och med promille av alla svenska musiker som kan leva på det. Jag har en examen, frilansmusiker, från musikhögskolan här i stan. Så även om jag har det på papper är jag inte musiker?

   Sen är det ju skillnad på att vara kompositör (de du benämner som de som ”skriver musik”) och vara musiker också. Det är en helt annan utbildning, men de allra flesta kompositörer är väldigt duktiga på ett eller flera instrument. Låtskrivare är en annan sak, det behöver man ingen utbildning för.

  • Henrikfebruari 9, 2015 kl. 12:05
  • Svara

  Nej, för mig är du inte musiker. Däremot har du gått en musikutbildning.
  McCartney o Lennon hade inga kunskaper i musikteori. Och dom är alltså inga musiker, men du är det…? Dream on…huvudsaken är att du själv tror på det…….

  1. Haha! Du menar alltså att man inte är läkare om man har gått en läkarutbildning men inte jobbar för tillfället?

   Jag har aldrig sagt något om musikteori eller McCartney och Lennon. Tror du själv på fullaste allvar att de inte har utbildat sig inom musik, men kan spela och skriva låtar? Då borde ju vem som helst vara lika bra.

  • Petterfebruari 9, 2015 kl. 15:49
  • Svara

  Intressant intern diskussion. Här har vi ett exempel på det som kallas att trolla. Någon försöker utifrån sitt sätt att se på saken provocera fram en diskussion som inte kan vinnas på annat sätt än att ena parten tröttnar. Det är sällan trollet tröttnar.

  Samtidigt är det ett exempel på hur inskränkta vi är i Sverige. Vi har i generationer fått lära oss att inte skryta, sticka ut eller på något sätt tala om för andra att vi har en annan utbildning, tjänar mer än någon eller mår bättre.
  I Sverige ska alla vara en grå massa med samma tycke och smak. Självklart är det inte så men vi intalas och lärs hela tiden att vi är lika fast de flesta ändå kan se att så inte är fallet.
  Vi svenskar får hela tiden uppsträckningar i vad som är den rätta läran och att vi inte ska avvika från den.
  Ve den som på något sätt talar om något som av andra kan uppfattas som avvikande eller skrytsamt. I Sverige är det fullt tillåtet att mobbas bara man mobbar på rätt håll.
  Säger man att man inte tycker om bögar är man inskränkt och fördomsfull medan det är fullt legitimt att säga att rika kapitalister bör skjutas.

  Sverige är fantastiskt.

  1. Visst är det! Det vore i alla fall lite mer intressant om trollen kom med argument som höll.

    • Henrikfebruari 9, 2015 kl. 19:00
    • Svara

    Haha, du e rolig du. Innan du kommenterar så är det nog bäst att du läser på lite musikhistoria. Vad jag minns så läste alla det på ackis. Nej, McCartney o Lennon hade inte det. Jag förstår att du alltid skriver svordomar- din intelligens verkar tyvärr vara begränsad. 😉

     • Henrikfebruari 9, 2015 kl. 19:06
     • Svara

     https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Paul_McCartney

     Här får du lite hjälp! Bye!

    1. Vad är det du inte förstår? Det är klart att han har utbildat sig i musik, annars hade han ju inte kunnat spela. Då hade precis vem som helst varit lika bra på att skriva musik. Dessutom hade han en farsa som var musiker, så var tror du att han lärde sig det mesta?

     Kul att du kopplar ihop svordomar med intelligens, men det stämmer inte. Möjligen brukar man koppla ihop dåligt ordförråd med både intelligens och svordomar, men inte svordomar och intelligens. Min IQ är tillräcklig för att jag ska får vara med i Mensa, och jag lovar dig att svärs en hel del där. Du kan ju inte ens stava till ”är”, du skriver ”e” i stället, så hur är det själv på den där fronten?

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.