Sköra naglar och vitaminer

Usch, mina naglar är så sköra så här års. Det är som att alla vitaminer och mineraler man stoppar i sig försvinner eller går åt till helt andra saker på vintern, och saker som hud, hår och naglar får ingen näring eller energi alls. Det så gott som alla har brist av på vintern är ju D-vitamin, men det käkar jag extra av (när jag har råd) på vinterhalvåret. Men man brukar ju käka tillskott av B-vitaminer för naglar och sånt, så kanske det går åt mycket mer av den varan också. Eller så är det bara min skruttiga bindvävskonstruktion som orsakar det.

Jag har brist på så gott som alla vitaminer och mineraler om jag inte käkar tillskott. När jag gjorde ett test i höstas låg jag i underkant på allt som testades, och då åt jag ändå maxdos av de sakerna. Min kropp tar inte upp näringsämnen jag äter i fast form alls lika bra som i flytande form eller injektioner. Och det är helt sjukt dyrt att köpa alla de där mineralerna och vitaminerna – om jag skulle göra det varje månad och käka maxdos av allt hela tiden skulle det kosta mig någonstans runt 1000-1200 spänn i månaden.

En del saker går att få inom högkostnadsskyddet, men det har förvägrats mig. Visserligen är det bara ett par saker som finns, så det skulle ändå kosta mig en hel del om jag köpte allt hela tiden. Men på sommaren behövs ingen extra D-vitamin, och i december-februari trycker jag i mig så många clementiner (varje dag) att jag inte behöver extra C-vitamin. Men åter till mina naglar. Vad är det som gör att de blir så sköra just på vintern?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/02/skora-naglar-och-vitaminer/

2 kommentarer

  • Överlevnadsguidenfebruari 13, 2015 kl. 13:48
  • Svara

  Jag är likadan, äter jag inte tillskott så får jag brist som visar sig genom att saker och ting slutar fungera som de ska eller så får jag otrevliga symtom som det ofta tar ett tag innan jag kopplar ihop med bristen ifråga. Nu senast var det B-vitaminer som jag trodde jag klarade mig utan, plötsligt så tappar jag drösvis med hår, har krypningar i hela kroppen nattetid och sover dåligt. Högsta dos på B-komplex och efter några veckor försvann problemen igen. För min del vet jag att det är min struliga mage som gör att jag tar upp näring dåligt, så trots att jag äter bra behöver jag extra. Fast visst blir det läskigt dyrt, synd att inte hälsokosten är subventionerad på samma sätt som apoteket, jag tror att många hade kunnat må mycket bättre än vad de gör med bättre näring.

  Har du provat msm någon gång? Det är organiskt svavel och en av kroppens viktigaste byggstenar, dels är det bra för hår, hud och naglar men sedan brukar det också kunna ha god effekt på personer som har sjukdomar med mycket värk och just bindvävssjukdom. Jag tar det dagligen sedan flera år och skulle inte vilja vara utan. Köper man på hälsokost är det dyrt men passar man på när någon av internetbutikerna har extrapris så kan man köpa ett kilo för under 300 kr. Väl värt varenda krona.

  Charlotta

  1. Det tror jag också! Vi äter för lite av många vitaminer och mineraler, och det dagliga rekommenderade intaget som Livsmedelsverket har satt verkar vara det lägsta man klarar sig på en längre period, inte hur mycket man egentligen bör äta!

   Jag käkar MSM när jag har råd, med alla brister och grejer så tvingas jag ibland prioritera någon annan vitamin/mineral, för jag har inte råd att köpa allt varje månad. Nu fick jag i alla fall kalcium och D-vitamin på recept, så det blir ett par utgifter mindre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.