Dags att förnya färdtjänst…

Ja, det är den tiden på året igen. Förra året fick jag inte något intyg för att ansöka om förnyad färdtjänst av min läkare på vårdcentralen i tid för han sa att det räckte med 6 veckor, och dessutom påstod han att det skulle kosta några hundra spänn. Inte bara ett fel, utan två. Men verksamhetschefen där har ju varit tydlig med att hon inte anser att det är något fel på deras kompetens, utan det är min vilja och oförmåga till att ta till mig deras kunskap det är fel på.

I år var jag som vanligt ute i god tid, men den här läkaren jag har nu frågade inte ens när mitt tillstånd gick ut. Däremot är jag lite osäker på om han fick med allt i läkarintyget. Det märker jag. Han har i alla fall skickat det till stadsdelsnämnden och jag har fått hem en ansökan. Ringde och bokade tid på en gång, och tur var väl det – de hade lång väntetid och jag får inte komma på intervju förrän mitten av april.

Intervju, jobb

Efter det tar det allt från ett par veckor till ett par månader innan färdtjänst har tagit ett beslut och jag får hem det nya kortet. Det kan alltså fortfarande skita sig så att jag är utan kort en bit in i juni, för det jag har nu går ut den sista maj. Så man får helt enkelt räkna med att det tar fyra månader från det att man ber om ett läkarintyg. Med tanke på att det kan ta upp till 11 veckor att få tid på den där jäkla vårdcentralen när man ringer för att boka en tid, lär man behöva vara ute ett halvår i förväg. Och de skriver bara intyg för ett år i taget, trots att jag inte blir frisk. Skrattretande.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/03/dags-att-fornya-fardtjanst/

2 kommentarer

  • Carina on oktober 30, 2017 at 23:39
  • Svara

  Man ska väl som kanske om inte är i alla sina fulla sinnes bruk va glad om det kommer ett brev hemsänt om att det är tid att söka om förnyat/nytt tillstånd om färdtjänst som det tydligt står i lagtext att man ska få hem brev om när tillståndets tid börjar ta slut.
  Texten säger:
  – Du får ett brev som säger om du behöver beställa ett nytt färdtjänstkort eller om ditt tillstånd till färdtjänst går ut. ( Nej det får man inte! )
  – Tänk på detta så att du inte ansöker om en förlängning av din färdtjänst när det bara är färdtjänstkortet som behöver bytas ut.

  Så står det, men det är alltså inte att räkna med att du får information om hem om att ditt tillstånd är på väg att gå ut.
  Håll koll på sista datumet och minst redan 1 halvår innan sätta en påminnelse i tex kalendern om att det är tid för ny ansökan eller att förlänga.
  Har du haft färdtjänst mer än 6 år behöver du inte ansöka om nytt.
  Du behöver bara förnya och om du råkar missa ditt sista datum så, poff borta. Du finns inte.
  Ditt konto/dina sidor vet inte längre vem du är. Logga in? Glöm det.
  För det går inte efter sista datum när ditt tillstånd gått ut och du måste gå igenom hela proceduren med ny ansökan.
  Kolla bakåt i systemet och återaktualiseras? Varför? Det vore alldeles för enkelt.
  Har du sen 1 eller fler barn som fyllt 13 år som har färdtjänst blir det ännu struligare.
  Först måste du ha det nya läkare intyget som ska skickas in till kommunen, som sen aktiverar ansökan för färdtjänst till den som ska ansöka på mina vårdkontakter.
  Logga in och ansök. Lätta va? Ja om ditt 13-åriga barn HAAAR en e-legitimation.
  Eftersom du inte längre ens som målsman får agera ombud för dit eget barn efter att det denne har fyllt 13.
  Så du får vänta på din kommun att skicka hem en ansökan till dig eftersom du inte längre kan ladda ner ansökan i pdf format längre hos många kommuner som tror dom effektiviserar med sina smarta e-tjänster.
  sen när du fått hem blanketten per post ska du åter igen beskriva funktionsnedsättningar mm i din ansökan som din kommun redan har fått beskrivet från din läkare och sen igen skicka in även din ansökan.
  Vore väl för enkelt att bara skicka in dit intyget tillsammans med din ansökan.
  När väl både ansökan och läkare intyg finns hos din kommun ska du också vänta på att få en tid bokat för möte och för att göööra? gissa vad?
  För att åter igen beskriva dina funktionshinder och sen kaaanskeee din ansökan blir godkänd av din kommun.
  Meeeen det är inte klart än för sen ska även färdtjänsten godkänna din ansökan som du redan både av din läkare fått intygat om behovet och din kommun godkänt ditt intyg; ansökan och mötet med dig.
  Och sen är det bara att förvänta sig att det kommer bli 1-2 vändor till av samma igen från troligt avslag från färdtjänsten.
  Så vad du än gör, lägg in en påminnelse om att tiden börjar gå ut och speciellt om du haft från 6 år färdtjänst och egentligen bara skulle behöva förnya ditt kort med ett nytt foto i stort sett.
  Förvänta dig inte en påminnelse, att det kommer komma från varken kommun eller färdtjänsten som det står tydligt i text att det ska göra. Det vet jag av egen erfarenhet.
  Sen kan det bli riktigt knepigt när kommun och färdtjänst inte ens vet vad deras egna tjänster gäller.
  Som t.ex resor utanför det län du tillhör.
  Vem ska ansvara för vilket, och vilken typ av resa ska du ansöka om?
  Ja som du faktist med redan beviljat tillstånd har rätt att söka.
  Riks eller utomlands biljetterna.
  Ansöka om dessa kan du garanterat räkna med att bollas fram och tillbaka ett tag för att sen när du väl hamnat rätt har 10 dagar, men bör räkna med 14 dagar som dom själva informerar dig om som det tar för ansökan och få hem biljetterna som det sammanlagt tar, och som dom sänder hem till dig per post.
  Och som dom inte lätt, med lite knappande i systemet bara borde kunna lägga in på ditt nuvarande tillstånd.
  Ja för varför ska något få vara lätt? 😛

  1. Oj…!! Nä, nåt brev får man aldrig. Jag tror att jag är uppe i 6 år nu, ska kolla upp det där. Tack för att du delade med dig, det är helt jäkla galet.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: