Konst-ig fisk

Det hänger ett gäng fiskar på väggen på sjukhuset där jag gick på bassängträning. De har inget direkt väntrum, så man sitter i en dötråkig korridor och väntar. Golvet är beigt och väggarna är mörkt vita. Smutsvita. Och så finns det konst, så klart. Jag har ju skrivit om konst på sjukhus och sjukhuscafeterior tidigare, och oftast är den inte bara ful – den är även väldigt konstig. Som den här fisken.

Konst, en fisk snidad i trä

Den är snidad i trä och målad, och det sitter fyra stycken i grupp på den urtråkiga korridorväggen. Det är förresten en sån där korridor som andas ångest, 70-tal samt billigast möjliga inredning. Hur som helst, av de fyra fiskarna så ser tre likadana ut, som den där blå men med en lite annan vinkel på stjärten eller form på pannan. Men den där ser väl ändå mer ut som en val? Den fjärde fisken har samma kroppsform, men helt andra färger.

Fruktansvärt fantasilös och tråkig konst. Precis som kluddet i oljefärg bredvid som ska likna en blomsteräng, och precis som ”långa” motiv uppdelade i flera små tavlor som finns på nästan alla sjukhus. Alltså, flera tavlor som ser ungefär likadana ut, som fortsätter längs en vägg eller runt ett hörn. Tillsammans ska de bilda en helhet, men de föreställer sällan något, och jag kan inte komma på att jag har sett sådana tavlor på några andra ställen än på sjukhus, men på alla sjukhus. Konstigt.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/03/konst-ig-fisk/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: