Vad är det i juice egentligen?

Ja, som rubriken lyder. Vad sjutton har de för grejer i juice som gör att den inte blir missfärgad, att den inte skiktar sig, och att den håller så länge som den ändå gör? Visserligen håller den väl längre i en steril flaska än i en vanlig flaska i kylen, men så länge som den faktiskt håller känns väldigt konstigt. Nypressad juice är sådan som jag gör hemma, eller i fall där man importerar frukt som pressas, pastöriseras och förpackas i samma land där de säljs.

Det är inte alls samma sak som färskpressad juice, och färskpressad juice inte säger ett dugg om hur länge sedan det var den tillverkades. Den pressas, pastöriseras, får diverse tillsatser och tappas på flaska utomlands. Det känns helt galet. Och om jag gör egen juice i min underbara råsaftcentrifug så är det inga tillsatser i, och den ändrar ganska snabbt färg när den oxideras eftersom jag inte pastöriserar min juice. Den är så god att jag dricker upp den ganska fort.

Råsaftcentrifug, göra juice av frukt och grönsaker

Det som är allra mest underligt är hur färskpressad juice man köper knappt skiktar sig. Om jag gör juice och låter den stå i tio minuter så består den av två lager – ett i stort sett genomskinligt lager, och ett tjockare lager som närmast kan beskrivas som crema på en bra kopp kaffe. Det är inga bitar av fruktkött, bara en tjockare och en mer blaskig del, och det är ungefär lika mycket av varje. Visserligen samlas det en del i botten på flaskor man köper också, men det måste ju vara någon slags stabilisator i.

Så visst fasen, när man köper färskpressad fruktdryck går den säkert direkt från juicepressen i flaskan (utomlands, annars heter det alltså nypressad), men det betyder absolut inte att den är fri från tillsatser. Det är ju bara drycker som innehåller 100% frukt- och grönsaksjuice som faktiskt får kallas juice, men det kan ju vara juice från koncentrat också. Och i koncentrat kan det finnas aromer och annat som försvunnit i processen. Det verkar funka lite annorlunda med dem, men helt klart är i alla fall att det är en jäkla massa saker i juice som inte borde vara där, och att färskpressad juice inte alls behöver vara särskilt färsk…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/03/vad-ar-det-i-juice-egentligen/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.