Långfredagen var ganska kort

I går eftermiddag åkte vi till lantstället för att fira lite påsk hemma hos svärisarna. Det var helt lugnt på vägen, de flesta åkte väl redan i torsdags. Tur det. Stannade på vägen och köpte lite frukost, frukt och snacks, och det var knappt några människor i affären heller. Är Sverige fortfarande så religiöst att många inte gör någonting på långfredagen för att de tror att Jesus dog då? Märkligt. Det finns 1 miljard ateister i världen, och jag skulle tro att minst åtta miljoner av dem bor i Sverige.

Kors, religion

Klart att långfredagen känns förbannat lång om allting är stängt, det inte sänds något på tv, och allt man kan göra på radio är en och annan sorglig mässa, men så är det inte längre. Visserligen är långfredagen en helgdag och många ställen är stängda av den anledningen, men vi är faktiskt ganska många som inte tycker att påsken är särskilt speciell och gärna skulle ta en fika på stan och strosa runt. Nåja. Vår långfredag gick väldigt fort. Vi fick en härlig middag – inte lamm, tack och lov – härligt fika och dessutom ett stort påskägg.

R har varit där nere ett par nätter i veckan som varit, så värmen i stugan har varit på. Det var inte sådär rått och fuktigt som det brukar när man kommer dit och det inte är sommar, och med elmadrass var det till och med riktigt varmt. Är det i dag man ska vara påskkärring förresten? Inte för att jag har tänkt vara det, jag ser ju ut som ett troll när jag vaknar ändå, men det vore ju roligt att spöka ut någon i min närhet…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/04/langfredagen-var-ganska-kort/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterapril 4, 2015 kl. 12:22
  • Svara

  Det sorgliga är att Sverige håller på att bli mer religiöst. Den stora invandringen av människor med religion som har betydelse i vardagslivet påverkar omedvetet hela landet att bli mer religiöst.

  Varför sänder SVT mässor från Peterskyrkan, synagoger och liknande?
  Varför sänder SVT en massa filmer om Jesus vid påsk och jul?

  Svenskarna är religiösa av traditionella anledningar. Svensken bekänner sig inte till kristendomen men fortfarande är en majoritet medlemmar i svenska kyrkan. Varför?
  Tyvärr tror jag att Sverige kommer att få mer inslag av religiös moral. Det är en effekt av massinvandringen från religiösa länder. Kalla mig gärna fördomsfull men jag liksom vilken annan som helst har rätt att uttrycka min oro. Jag vill inte se någon nymoralism av religiösa skäl.

  Själv spenderade jag eftermiddagen i skogen. Mötte en hel del folk på vägen. Fikade och solade på en berghäll. Jesus har aldrig funnits och de flesta skiter nog i honom ändå. De var ju lediga från jobbet.

  1. Ja, kanske. Alla får tro på vad de vill, så länge jag slipper skiten.

   • Philippaapril 4, 2015 kl. 23:42
   • Svara

   SVT sänder filmer och gamla testamentet och Jesus ”och skit” för att de gjort det sedan tv:n först kom in i svenskarnas vardagsrum och en större del av befolkningen var då kristna och gick regelbundet i kyrkan. Själv är jag uppväxt i ett kristet och troende hem där det var lika normalt att gå till kyrkan på söndagarna som att gå till skolan på vardagarna. Även om jag inte längre är speciellt altiv i kyrkan tycker jag ändå att det är bra att SVT följer son tradition och visar dessa program, dels för att det är intressant och dels för att färska upp minnet lite om varför vi faktiskt firar påsk. För vi firar inte påsk för att få äta en massa godis.

   Men sedan tycker jag självklart att alla får tro och tycka precis vad de vill om våra traditioner och tv-programmen som visas i anslutning till dem.

   1. Jag firar inte påsk mer än att träffa släkten, men det är märkligt att statens TV sänder religiösa program, men till exempel inga judiska eller ortodoxa mässor. Islam är väl snart den största religionen i Sverige, sett till aktivt troende, men inte heller sänds deras motsvarighet till mässor. Visst var det så att många var aktiva i kyrkan när tv kom, men tiderna förändras.

    • Petterapril 5, 2015 kl. 11:29
    • Svara

    ”För vi firar inte påsk för att få äta en massa godis……”

    Det är ju precis det vi gör. Vi skiter i religionen eller varför påsk firas. Vi tycker det är skönt att få vara lediga och vräka i oss en massa mat och godis. Det spelar ingen roll vem Jesus var eller varför påsk firas så länge man få vara ledig från jobbet.

    Saker och ting förändras och historien kring kristendomen kan vara intressant men det finns ingen anledning att trycka upp det i ansiktet på folk. Religionen får man klara av i hemmet. I det offentliga finns det inte längre någon plats för religionen.
    Vad du eller någon annan tror på bryr jag mig inte om. Religionsfrihet betyder INTE att man ska pracka på andra sin religion. Det betyder rätten att få ha vilken religion man önskar.

     • Philippaapril 5, 2015 kl. 18:25
     • Svara

     Så skit i att det visas sådana program på tv då, det är ju knappast någon som tvingar dig att titta. Och det är väl bra att det visas för de som vill se.
     Om folk bara firar påsk för att träffas, vara lediga och smälla i sig mat och godis så är det helt okej för mig. Men jag tycker nog ändå att det hör till allmänbildningen att veta var traditionen kommer ifrån från början. Precis som med julen.. Men det är bara min åsikt.
     Dock kan jag hålla med om att det är konstigt att det inte visas judiska/ortodoxa gudstjänster på tv också

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.