Stretching

Det är säkert många som ligger i nu inför badsäsongen. Bort med diverse valkar och gropiga lår, fram med magrutor och biceps. Och så stretching, eftersom folk i allmänhet tror att man får långa, slanka muskler av det. Som om att stretching kan flytta på muskelfästen. Nej. Men man ökar rörligheten, och för en del är det bra, och för andra är det dåligt. Det är i alla fall helt klart att man inte lindrar träningsvärk med stretching, det gör man bäst med ökad blodcirkulation.

Stretching är ju helt och hållet förbjudet för min egen del, eftersom mina leder är som tio år gamla gummisnoddar – de dras ut och spricker, i stället för att återgå till sin naturliga form. Men för er vanliga dödliga kan det ju vara skönt att sträcka på sig, även om det inte gör så stor skillnad rent fysiskt så är det väldigt viktigt att slappna av, släppa på spänningarna och göra något annat än att sitta vid ett skrivbord och stirra på en skärm.

Stretching, yoga

Glöm inte bort att ta micropauser flera gånger i timmen! Rör på benen och tårna, spänn och slappna av i alla muskler!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/04/stretching/

2 kommentarer

  • imeldajanuari 7, 2016 kl. 11:57
  • Svara

  Hej! När fick du din diagnos? Jag är 27 år (musiker och konstnär) och fick min diagnos nu för ett halvår sedan. Tidigare har man bara konstaterat att jag har en skulios i nacken thats all…

  Jag är idag sjukskriven på halvtid men väntar på att läkarna ska hitta på någon slags upplägg för mitt nya liv som passar MIG och min kapacitet mer.
  Har du låtit göra ryggmärgsprov eller liknande?

  Jag har fått medicin i form av typ 4000mg panodil om dagen…
  Jag ska även försöka kosta på mi (avbetalning) att äta kosttillskott såsom magnesium, d-vitamin, järn och omega-3 kapslar – Jag är ju “van” vid smärtan men TRÖTTHETEN är outhärdlig…

  Reumatologen påstår även att jag har fibromyalgi p.g.a långvarig smärta men jag menar på att jag har ONT därför musklerna i hela ryggen är som grus och stenblock och lederna bara tänjs när skelettet hoppar ht och dit!

  Jag är även känslig för väderomslag och får lätt yrsel/sviminingskänslor, typ hela tiden. Funderar på att flytta till ett land med mer stabilt väder eftersom jag inte TÅL lågtryck.
  Jag får typ febersmärtor i alla muskler och ligger utslagen i ett dygn när det ska bli storm.
  Jag har även svårt att reglera värmen tror jag, blir liksom överhettad på sommaren och får panik eller så fryser jag hela tiden och måste ha halsduk och kofta på mig hemma året runt.
  Jag har även haft ryggskott-liknande upplevelser.

  Vad tycker du funkar bäst för dig? Jag vill ju förebygga slitage.
  Nu ska jag börja träffa en Feldenkraist pedagog iaf…
  JAG HOPPAS OCKSÅ PÅ ETT BAR INNESKOR men ja..får ju se hur krångligt DET blir med remiss och allmänna käppar i hjulet för att spara pengar på människors egna kroppars bekostnad… Jag kan inte gå utan mina inlägg det är ett som är säkert!

  Keep the spirit up! Du är en fighter!
  Det är inte rättvist, ibland vill en skjuta sig i foten när en ska till sjukhuset eller gnälla med f-kassan (som för övrigt vägrar ge mig pengar – jag lever på soc och studiebidrag) för att en känner att en bara vill bli tagen på allvar!

  Det tråkigaste är ju penna-issuen, tänk så mycket mer hjälp en hade kunnat få om en bara hade haft råd med specialister, bli ompysslad, köpa varma kläder, medicin, kosttillskott, bra skor etc…

  Aja, ha en god fortsättning!
  /Imelda

  1. Hej Imelda!

   Jag fick min diagnos för ungefär tre år sedan, men symtomen har ju funnits där sedan jag var liten. De liksom hittar en grej här och var utan att lägga ihop pusselbitarna, som skolios, diskbråck, överrörlighet, fibromyalgi, bedövningsmedel som inte funkar etc.

   Har inte gjort något ryggmärgsprov. Var inte rädd för smärtstillande, om du har en lagom dos blir man inte varken påverkad eller beroende. Jag har samma mängd paracetamol som du, 2 x 150mg tramadol retard, 5mg Oxycontin vid behov, Arcoxia 30mg mot inflammation, 2×10 mg Saroten mot nervsmärta, C-vitamin, Magnesium, D-vitamin, Kalcium, MSM, och Imovane 5mg. En hel del går som sagt inte på högkostnadsskyddet, så man får köpa tillskotten när man har råd, och det suger.

   Har ungefär samma som du vad gäller väder och feber, skitjobbigt. Jag har testat varenda sorts träning som finns, känns det som. Det enda som fungerat är medicinsk yoga, väldigt lätta styrketräningsövningar och motionscykel i intervallträning. Försök att få remiss till ortopedtekniker för att få stödortoser och liknande. Beror lite på vilka leder du har mest problem med, men de har ju även inneskor.

   Tyvärr får man ju ofta utbilda vårdpersonalen på vanliga vårdcentraler, och de flesta specialistmottagningar tar inte emot oss. Försök att få allt på papper och be om kopior på remisser, remissvar, diagnoser etc. Håller med om pengarna, helt jävla sjukt att det ska kosta flera tusen spänn extra i månaden att vara sjuk i Sverige. Skulle tro att de flesta inte har en aning om att vi har det på det sättet…

   Önskar dig allt gott, hör bara av dig om du har mer specifika frågor!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.