Att vara vig

Tänk på alla de stackare som ägnar timmar varje vecka åt att stretcha och dra isär lederna så mycket det bara går för att bli mer vig. Att stretcha musklerna är ju bara bra, men att tvinga isär lederna, som när man går ner i spagat, kan inte vara hälsosamt i längden. Eller så är man som jag, som varit extremt vig och överrörlig, duktig på gymnastik och väldigt stark. Sjukt vig. Jävla DNA.

En del är faktiskt inte smartare än att de önskar att de också var så viga eller överrörliga, men de har inte en tanke på det lilla helvetet som följer med när man har EDS av den typen eller ett hypermobilitetssyndrom. Jaha, fingrarna går ur led när du simmar? Axeln hoppar ur när du tar ner ett glas från översta hyllan i köksskåpet? Nej, så sluta önska att du var så jävla vig och rörlig. Det känns som ett hån när någon säger att de önskar att de också kunde stå med raka ben och ha hela handflatorna i golvet, eller som när jag var mindre, nästan hela underarmarna.

Mitt mål är att bli så stel och orörlig som möjligt, ändå finns det läkare som drar lederna åt fel håll bara för att de är fascinerade eller för att de inte tror på ett ord av vad jag säger eller vad EDS-experter har diagnosticerat mig med. När ska folk förstå? När ska svenskarna få veta att det här är en svår sjukdom som behöver pengar till forskning? När ska läkarna lära sig vad det är?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/05/att-vara-vig/

2 kommentarer

  • Hockeysmurf - Ja, det ÄR jag!maj 6, 2015 kl. 10:08
  • Svara

  Eller när man väl är diagnostiserad och läkare ifrågasätter diagnosen. Jag hade tur, jag har ju fått min diagnos från Klinisk Genetik i Stockholm, inte från en allmänläkare. Den läkaren jag var hos, tillfälligt, ansåg nämligen att det bara var KG som kunde sätta diagnos. Personligen är jag av motsatt åsikt, allmänläkare är de som har störst bredd och kan ”sina” patienter bäst, alltså borde de sätta diagnosen.

  Undrar över samma frågor som du, plus ”När ska folk fatta att alla är individer och bara för att du klarar av nåt så betyder det inte att jag gör det”

  Hoppas du har en bra dag!

  1. Ja, det händer alltför ofta! Jag fick min diagnos på Gotahälsan, men det spelar ingen roll om man träffar fel allmänläkare. ”Du hittar på”, ”Det stämmer inte”, ”Du vill bara ha mediciner” etc.
   Tack detsamma!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.