Första taxiresan med rullstolen!

Det var min allra första tur med rullstolstaxi i dag. Hade ingen aning om hur det skulle gå till, om det skulle bli samåkning eller hur fasen de skulle få upp 80-kilosmonstret i bussen (rullstolen, inte jag), men de sänkte bilen och hade en riktigt bra ramp, så det var inga problem alls. Mot Ikea! Jag hade aldrig klarat av att gå runt där i mer än en kvart, så att jag äntligen har rullstolen och faktiskt kan åka ganska långt med den är fantastiskt. Det som är mindre fantastiskt är att den inte går in i en vanlig bil. Möjligen i en minibuss, men då måste man ha en riktigt bra och lång ramp, eftersom de där bussarna är väldigt höga.

Jag sitter ju väldigt bekvämt i rullstolen, den har en ordentligt tjock och ergonomisk dyna, så det var betydligt trevligare än att åka som vanligt i en vanlig taxi. Har man otur får man en samåkning som måste sitta fram, och mina långa ben får inte plats. Ibland när man sitter fram är sätet så konstigt vinklat att man får ryggskott på kuppen, och det känns oftast inte om det bara är några centimeter fel, förrän man har åkt en stund. Det allra värsta jag varit med om i form av samåkning med färdtjänst var en gång när jag hade R med mig, och det satt redan två personer (plus chauffören) i bilen. Jag och två till vuxna människor, varav en överviktig, satt i baksätet. Jag var så mosad och kunde överhuvudtaget inte sitta med rak överkropp, och jag var dålig i en vecka efteråt. Tack tack.

Det var i alla fall hur smidigt som helst att ta rullstolen i en sån där stor samtrans-buss. Det hade rymts en rullstol till, och det fanns några säten också, så det kan säkert bli samåkningar. Hädanefter tänker jag åka rullstolstaxi så ofta jag kan, i stället för vanlig. Problemet på stan är ju trappstegen som finns lite här och var, så det är inte alltid man kommer in i lite äldre hus (hos Dr. Feelgood till exempel), men om jag bara ska fika med en vän eller “strosa” runt så är det perfekt. Man måste visserligen ringa för att boka rullstolstaxi, men det är ett speciellt nummer där svenskar jobbar. Ringer man och bokar vanlig taxi hamnar man i Baltikum eller så, och det stödjer jag inte utan bokar alltid online. Men det här var grymt, bra jobbat, landstinget! 

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/05/forsta-taxiresan-med-rullstolen/

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Farsanmaj 8, 2015 kl. 18:46
  • Svara

  -:)

  1. 🙂

    • Farsanmaj 9, 2015 kl. 00:13
    • Svara

    🙁

  • Mmaj 9, 2015 kl. 10:07
  • Svara

  Då får vi ta oss en “strosande” dag i stan vid tillfälle. Käka glass i solen, rulla iväg längs vattnet vid lämpligt ställe där rullisar funkar. =)

  1. Det låter som en bra idé!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.