Gårdagens operation

Hemma, alltså. Hela proceduren var väldigt snabb och ganska smärtfri, och sköterskorna verkade ha läst på om EDS. Fick en riktigt bra ställbar säng, landstingets vackra kläder, och fick börja med att vila lite innan narkossköterskan och kirurgen kom och pratade lite. Talade om vad som brukar gå ur led, och de var försiktiga som helst. Min operation tog bara en dryg halvtimme, allt gick helt perfekt som planerat, och jag har inga hål eller snitt i magen. Perfekt. Det som ser värst ut i dag är händerna, efter nålarna de satte i… Bilden är från i går, men det är större blåmärken nu.
Arm och hand nör det suttit en inlopp för medicin inför en operation Sen var det vila som gällde. Går inte att hålla sig vaken efter narkos, med ketogan i dropp och en näve piller i magen. Framåt kvällen fick jag den första måltiden på 24 timmar, oklart vad. Soppa och en smörgås. Det såg ut som om det vore champinjonsoppa, men det smakade inte så. Fick i alla fall en Plopp till efterrätt, alltid något. Efter en ganska sömnlös natt fick jag frukost – filmjölk med uppblötta corn flakes, smörgås och kaffe. Behöver jag säga att jag lämnade den obskyra mjölkprodukten?

R hämtade mig. Vi åkte till Apoteket och tog ut lite mediciner, och köpte en konvalescenspåse med godis. Jag låg i sängen och surfade lite, men somnade. När vi hade ätit klart gjorde jag exakt samma sak, och vaknade vid åttatiden – imorse. Har inte alls särskilt ont i dag, även om jag är lite mer smärtlindrad än vanligt så känns det knappt ens som mensvärk. Hur bra som helst, och det kommer inte vara något problem att hitta på saker senare i veckan. Jag blev sjukskriven en månad, det var tydligen standard efter en sån här operation, men det spelar ju ingen roll eftersom jag inte får en spänn i sjukpenning. I dag tänker jag komma ifatt med mail och vila mer, eventuellt hämta ut ett recept. Alles gut, men hur fasen kan folk bli sjukskrivna i en hel månad för en sån här pyttegrej, men inte när jag har diskbråck, akut ryggskott eller en axel ur led…?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/05/gardagens-operation/

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Aina Keijsermaj 27, 2015 kl. 15:35
  • Svara

  Hej igen Klara,

  Så skönt att allt har gått bra och att de visade vederbörlig hänsyn till din EDS – kors! 🙂
  Sköt om dig och ta det lugnt nu – och krya på dig. Bra medicin, en påse godis! Man ska ju leva oxå…. Klappa misse från mig.
  Krya-kram, Aina

  1. Ja, det var verkligen en glad överraskning! Jag tänker köra med extra mediciner en vecka, sen återgår jag till det ”normala”, förhoppningsvis är jag ganska återställd då. Katt – check! Godis – check! 😀

  • Aina Keijsermaj 27, 2015 kl. 15:42
  • Svara

  🙂 🙂

  • Överlevnadsguidenmaj 27, 2015 kl. 16:39
  • Svara

  Du kanske har ovanligt hög smärttolerans med tanke på vad du står ut med dagligen, en person utan konstant smärta kanske har ont i en månad?

  Inga hål eller snitt i magen? Har de gjort operationen genom någon naturlig öppning eller hur går det till?
  Charlotta

  1. Det är möjligt, men lite ont borde jag ju ändå ha, tycker jag. Inga hål eller snitt behövdes, de gjorde operationen vaginalt. Det hade säkerligen varit jobbigare med sår på kroppen, men operationssår gör inte heller så ont om man är hyfsat stilla. Men jag är väldigt nöjd! 🙂

  • Anonymfebruari 9, 2016 kl. 04:39
  • Svara

  Bra att det gick bra för dig. Man brukar må toppen direkt och ett par dagar, sedan kan det bli besvär etc innan tarmarna kommer igång efter operationen. En månads sjukskrivning upp till 3 månader då du varken får gå i trappor eller lyfta något som helst tungt medan det läker eftersom du är sydd under inifrån och varje tryck nedåt kan orsaka stor skada.

  Men smärtmässigt brukar man klara det rätt bra. Det är första veckan man kan behöva smärtlindring(normalfrìsk), sedan behövs det sällan. Normalt läker man ihop fort och bra i det området.

  1. Jag mådde tiptop efter fem timmar, tarmarna är ändå en stor oreda på grund av morfinpreparat jag äter. 🙂 Trodde att allt gick toppen men det blev komplikationer efter ett par månader…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.