Nytt tillstånd för Färdtjänst

i går fick jag ett brev med beslutet om huruvida mitt tillstånd för färdtjänst förlängs, och det gör det. Men jag får inte kortet förrän om en vecka, så jag tvingas åka kommunalt på måndag när jag ska till den gode läkaren i stan. Fy fan i helvete, trots att jag påbörjade ansökan i januari. Men det var lite konstigheter i beslutet som jag inte riktigt fattar. Min läkare har gjort fel, det är klart och tydligt, men det verkar som om de som beslutar om tillstånd också gjort fel.

Jag har tillstånd för resa med anvisat fordon (taxi) med placering i framsätet. Eh? Jag har aldrig nämnt att jag vill sitta fram, jag har nämnt att jag inte klarar långa samåkningar där det är trångt i bilen, och därför ville jag ansöka om att slippa samåkningar.

De tar i snitt 20 minuter längre, och jag får inte kliva av och vila när jag behöver. Enligt färdtjänstreglerna har jag rätt till det, men jag har aldrig någonsin varit med om att chauffören eller de andra passagerarna går med på det. Ibland kan jag vara helt slut innan jag ens kommit fram, och måste åka direkt hem igen.

Det stod inte ett ord om ensamåkningar i mitt beslut, så jag antar att läkaren antingen inte skrev det, eller att färdtjänst bara bortsåg ifrån det – eller tolkade det som att jag inte klarar trängseln i baksätet. Men det är precis lika illa, om inte värre, att ha någons knän i ryggen, som att inte få plats med benen i baksätet.

Taxi

Vidare skrev det att min ansökan om specialfordon hade avslagits, då inkomna handlingar inte visar att jag regelmässigt är i behov av specialfordon. Samtidigt så står det att jag kan boka rullstolstaxi på ett visst nummer de gånger jag behöver elrullstolen med mig. Eh, va?

Jag har aldrig påstått att jag behöver rullstolstaxi jämt, det är snarare ett undantag än en regel. Slutligen skriver de att mitt tillstånd bara gäller ett år, eftersom läkarintyget är ganska tunt och inte utförligt beskriver mina svårigheter vid resor med kollektivtrafiken.

Tänk vad märkligt, jag som både berättade om allt det här och hade skrivit ner det på en kom-ihåg-lista som läkaren fick. Och det där med ensamåkning och alla argument för det stod överst på listan. Det här är andra året i rad det blir fel, kanske de lyckas tredje gången gillt när jag måste börja ansöka för 2017 om ett halvår…?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/05/nytt-tillstand-for-fardtjanst/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.