Smör i rumstemperatur

När jag kom upp till E häromdagen så började vi ju med brunch, och han proklamerade stolt att han hade börjat förvara smör i skafferiet. ”Ehh…” tänkte jag, för det är ju fett, och blir fett inte väldigt härsket efter en tid i ett varmt skafferi? Jo kanske, om det inte är lufttätt. Kanske, om det är dålig ventilation.

Det smakade ju helt som vanligt när man åt det på en smörgås eller lagade mat med det, men jag tyckte inte att det luktade som smör brukar. Självklart var jag tvungen att googla på saken, och tydligen funkar det.

E skyllde på att gamla människor ofta förvarade smör i rumstemperatur, och att man gjorde det förr. Och visst är det naturligt att man gör så med smör man tillverkar själv och förvarar lufttätt, till exempel i ett fjälster, men jag är lite osäker på hur det blir i en plastburk i ett vanligt köksskåp utan ventilation.

Fett håller generellt väldigt länge, tänk bara på ägg som håller i rumstemperatur i en halv evighet, eller hur patéer och liknande får ett lock av fett för att inte bli dåliga.

Smör

Det kan säkert ta både smak och doft från andra saker om inte både smör och andra saker är förpackade i något lufttätt, men det verkar ju i alla fall funka att ha smör i rumstemperatur. Tydligen, enligt E i alla fall, är det mycket godare än smör som varit i kylskåp också, men jag håller inte alls med.

Rumsvarmt smör är ganska slabbigt och äckligt, och inte alls godare att ha på macka än kallt Bregott. Så det så. Dessutom var det lite svårt att göra paj med varmt och kladdigt smör. Nej, jag kan inte se fördelarna med att ha smör i rumstemperatur. Okej att det fungerar, men jag har faktiskt ett kylskåp och jag tänker använda det.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/05/smor-i-rumstemperatur/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.