Testar ny TENS

Jag har en ny TENS-apparat som jag har provat i några dagar nu. Det är en transkutan elektrisk nervstimulering som används för smärtlindring genom att muskler och nerver bir stimulerad av svaga elektriska strömmar.

En del TENS-apparater för hemmabruk är ju mer som leksaker än riktiga varianter som används inom vården, men den här är riktigt bra. Det är en Philips Pulse Relief, och jag har fått förhandsprova en tid innan den börjar säljas i butiker den första juni.

Man fäster två små självhäftande plattor på kroppen och kopplar en batteridriven liten apparat till vardera plattan. De sitter ihop med en sladd, och plattorna går att sätta fast i stort sett var som helst på kroppen. Man bör dock inte prova på alla ställen, sunt förnuft gäller, för den här är verkligen kraftfull. Den har 20 olika program, och varje program har 60 nivåer av intensitet.

Den här är himla smart, för man styr både programmen och intensiteten med en app i telefonen, så om jag sitter och behandlar en axel medan jag läser en bok, och min arm börjar hoppa på grund av en stimulerad nerv, då är det väldigt lätt att snabbt dra ner på intensiteten. Eller tvärtom, det är lätt att börja med svag stimulering och öka vartefter blodflödet ökar och smärtan blir svagare.

Man kan använda TENS både om man har haft smärta i flera år, eller om den är nytillkommen och akut, och fungerar både på smärta från leder, muskler och nerver. Dessutom ökar blodcirkulationen i området som behandlas (väldigt bra), och det frigörs en hel radda härliga endorfiner som hjälper kroppens egen smärtlindring. De elektriska signalerna går mellan plattorna genom huden och längs nerverna, och det distraherar smärtsignalerna som är på väg till hjärnan.

Jag har ju ont på så många olika ställen – nästan alla leder plus diskbråck på en massa nivåer och kroniskt ryggskott och nackspärr, så jag har provat lite här och var. För mig händer det inte så mycket vad gäller nervsmärtan i ländryggen, och jag känner knappt av stimuleringen eftersom det är lite döda nervändar här och var, men det är väldigt skönt med den ökade blodcirkulationen, och det förbättrar ryggskottet litegrann. Bäst effekt har jag hittills haft på axlarna, men jag har några områden kvar att prova. Och mängder av program kvar att prova på varje ställe…!

Jag har blivit behandlad med TENS tidigare inom vården, men även då i ländryggen utan särskilt stor effekt. Högre upp på ryggen är det stor skillnad, och det är fantastiskt skönt att kunna göra det här hemma, utan att behöva ligga på mage eller åka någonstans för att få det gjort. Effekten sitter i några dagar efter att jag har behandlat ett område, vilket är riktigt bra med tanke på hur jag reagerar på behandling vanligtvis.

Det är ett helt perfekt komplement till den livsnödvändiga massagen jag tvingas köpa själv, både för att distrahera smärta, lindra smärta eller ge musklerna en elektrisk massage. Jag är väldigt glad att jag fått vara med och prova Philips nya TENS, för den är faktiskt riktigt, riktigt bra! Jag återkommer säkert med information om vad jag testar och vad som händer, för ibland gör kroppen saker av sig själv när man råkar stimulera en nerv…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/05/testar-ny-tens/

8 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Helenadecember 3, 2015 kl. 19:09
  • Svara

  Hej. Spännande att få höra hur du tycker att apparaten fungerar idag. Är du lika nöjd? Funderar på att köpa en i julklapp till min sambo, men vill höra andras tankar kring den än företagets egna. Hur många behandlingar klarar de självhäftande plattorna innan du behöver byta ut dem? Har du provat andra TENS som du hellre rekommenderar? Tack på förhand.
  Mvh Helena

  1. Hej Helena! Jag är väldigt nöjd, särskilt eftersom den är så liten och smidig. Har inte slitit ut några självhäftande plattor ännu, så de verkar hålla bra. Har provat någon variant för bara ett par hundra spänn tidigare, men den var inte alls bra. Jag gillar verkligen den här!

    • Helenadecember 3, 2015 kl. 20:20
    • Svara

    Låter perfekt! Det står att plattorna ska hålla ca 20 behandlingar. Har du använt dem fler gånger än det och de håller ändå?
    /Helena

    1. Ja, betydligt fler men jag kanske har haft tur då. Jag kör dock inga längre ”pass” utan bara runt 10-15 minuter.

  • Helenadecember 4, 2015 kl. 06:09
  • Svara

  Får nog bli en i julklapp:). Tack för att du tog dig tid att svara.

  1. Hoppas att han blir nöjd!

  • Monicadecember 13, 2016 kl. 16:47
  • Svara

  Hej, ville bara skriva att av en slump hamnade jag här när jag kikade på Philips nya tens, har alltid skojat om att det skulle finnas en man kunde styra via en app, jag har gett upp de apparater jag haft och tar morfin. Det mesta i ryggen är trasigt, har samma diagnos som du ehlers- Danlos, man ska visst inte kunna få diskbråck i bröstryggen får jag om och om igen höra, men jag har två. Ingen törs operera någonting. Så jag hoppas på den här apparaten!

  1. Jag är faktiskt väldigt nöjd med min, mest för de lite mindre sakerna är diskbråck, men allt som distraherar från det värsta är ju bra. Jag har opererat två diskbråck, men det har alltid blivit komplikationer eller kommit tillbaka, så allt som hjälper är guld värt. Hoppas att den fungerar för dig!

  • Smärtlindring utan medicin -juni 6, 2015 kl. 16:55

  […] ett tag sedan skrev jag ju om att jag fått testa en helt ny TENS* från Philips, Philips PulseRelief. Det är en liten manick man kan använda när som helst och […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.