Bakat småkakor!

i dag fick jag för mig att baka småkakor. Sagt och gjort, men vilken sort jag skulle välja var inte det lättaste. Men det händer ju faktiskt att jag köper hem småkakor då och då, och då är det nästan alltid någon slags mördegskex. Så fick det bli. Smak? Kardemumma. Bästa kryddan i bakverk, utan tvekan. En del blev fula som fan (de ligger underst), för först tänkte jag bara göra en rulle och skära kakor, men de blev ingen fröjd för ögat. Jag bytte strategi och gjorde bollar att platta ut i stället.

Småkakor, mördegskex med kardemumma

Delikat. Receptet?

 1. 150 gram rumsvarmt smör
 2. 150 gram socker
 3. 1 ägg
 4. 2 tsk kardemumma
 5. 300 gram vetemjöl

Rör ihop socker, smör och ägg, blanda sen i kardemumman. Rör ner mjölet i fyra omgångar, och bearbeta inte degen i onödan. Låt den vila i kylen en halvtimme, grädda sen på en plåt med bakplåtspapper, 6-9 minuter på 175 grader. De ska knappt få färg, eftersom det är socker så bränns det lätt. När de är färdiga verkar de mjuka, men lägg dem att svalna på ett galler så blir det snart härliga, knapriga kardemummakex! Om man är riktigt hightech i köket kan man göra mönster på dem, men sånt skit är inget för mig. Så länge de är goda är allt bra.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/06/bakat-smakakor/

2 kommentarer

3 pingar

  • Maria Jilinajuni 8, 2015 kl. 22:32
  • Svara

  ”jag ska inte jag ska inte jag ska inte” slutar väl med att jag gör dessa kakor själv till helgen 🙂

  1. De är himla goda, och enkla att göra! 🙂

  • Skitdjur och shorts -juni 9, 2015 kl. 09:23

  […] « Bakat småkakor! […]

  • Revansch på hallongrottor! -juli 21, 2015 kl. 20:00

  […] potatismjöl och lät den svalna, sen gjorde jag min väl beprövade kakdegsbas. Den kan bli en knaprig kardemummakaka eller en lite mjukare vaniljkaka, och säkert tusen olika smaker till, men vaniljbasen passade […]

  • Perfekta syltkakor! -augusti 15, 2015 kl. 11:20

  […] på kakdeg är så bra det bara kan bli. Kan smaksättas med vad som helst, som de här knapriga kardemummakakorna jag gjorde, och formas till vad som helst. Tunna kakor blir knapriga, tjocka kakor får mjukare […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.