Blomkruka

Handlade en massa kött, fisk och frysta grönsaker på väg till lantstället i går, vi var på storcashen för företagskunder. Mycket billigare än i vanliga butiker, men så är förpackningarna väldigt mycket större också eftersom de säljer till restaurangkök. Ett paket bacon på Ica väger 140 gram. Ett paket bacon på storcashen väger minst ett kilo, men ibland närmare tre kilo. De säljer inte bara mat, de har lite kökstillbehör och sånt också, och så har de en och annan blomkruka. Eller?

Felstavad skylt i butik, blommkruka i stället för blomkruka

Tydligen inte. Det var sex eller sju skyltar på hyllan, och jag antar att samma person hade fått äran att skriva dem. Det stod inte blomkruka på någon av dem. Hur kan man inte stava till blomkruka? Skriver de blommster och blommstrande också? En vokal efter bokstaven m, då är det två m. En konsonant eller ingenting efter bokstaven m, då är det ett m. Kam. Kammar. Slem. Slemmig. Hem, hemkär. Hemma. Varsågod, en gratis lektion i det svenska språket. Eller som blommkruke-personen säkert skriver; det svennska språket. Jag köpte självklart inte någon blomkruka. Alltså, jag köppte självklart innte någon blommkruka.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/06/blomkruka/

3 kommentarer

    • Petterjuni 14, 2015 kl. 11:30
    • Svara

    Ähhh… Håller nog inte riktigt med. Det finns många fina undantag svenskan. Prova att skriva kasta. Där är det en vokal efter konsonanten men inte stavas kasta som kastta. Å andra sida är det ju redan två konsonanter, st, och då det sällan är tre konsonanter på raken gäller ett t.

    Om man nu inte vill skriva ”ett kasst kast.”. Helt plötsligt är det tre konsonanter på raken. Svenskan är fantastisk och svår men inte så jävla svår som man ofta ser i tidningar och på skyltar i affärer.

    1. Men i kasta hade det blivit kassta i så fall, eftersom det är där betoningen ligger, men självklart finns det undantag. Unndan tag. :mrgreen:

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.