Finbesök av igelkott!

I går kväll på promenaden runt bostadsområdet stötte vi på vår lokala igelkott! Tror att den bor under en akvedukt i närheten, för det är oftast där man träffar på den. Helt orädd för människor, man kan stå en meter bredvid när den går runt och letar saftiga maskar i gräsmattan, precis så här.Igelkott Skulle tro att den har fått mat av människor fler än en gång. Har aldrig sett någon igelkott på lantstället, konstigt nog. De senaste 3-4 åren är den här kotten den enda jag har sett. Det är så sällan man ser dem i naturen, det är bara de där stadskottarna man träffar på. Såg en vid Vadstena kloster för några år sedan, den behövde antagligen inte göra särskilt mycket för att få all mat den kunde tänkas behöva, och mer. Sjukt söta, jag diggar igelkottar.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/06/finbesok-av-igelkott/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Piia-Liisajuni 14, 2015 kl. 16:20
  • Svara

  Hej!

  Jag gillar också igelkottar 🙂 Men har inte sett nån i år. Fast inte så konstigt. Jag har i praktiken varit sängliggande i månader. Tar mig upp för nödvändigheter såsom mat (som hemtjänsten bistår med) och andra nödiga besök. Bassängträningen i staden 55 km bort två ggr/v på sjukhuset och ovan är max vad jag klarar. Men utan träningen skulle jag nog inte ens ta mig ur min säng.

  Denna vecka har jag gjort alldeles för mycket. Utöver bassängträning måndag och torsdag har jag tagit emot min dotter när hon försökte springa ut från skolan då hon tog studenten. Snyggt klädd, med skor därefter och EDS-ht kropp… Hon sa att hon grät av glädje och det gjorde hon säkert. Vad hon inte sa var hur ont hon hade. (Dessutom har hennes läkare satt ut smärtstillande ”för hon är ju så ung”. Hon fyllde 20 i februari, så då kan man tydligen inte ha ont enligt en läkare som dessutom inte är specialist på somatik 🙁
  Men att se henne överhängd med blommor och presenter var värt den smärta det orsakade mig 🙂 Lördag och söndag har det varit bryggmöten från Missionsbåten Shalom här i hamnen. Båten kommer en gång varje år och det är underbar musik. I går kväll en gospelkonsert med körer från två städer bl a och idag en härlig Gudstjänst. Det var månader sedan jag var på något evenemang sist och nu blev det tre dagar i rad. OK – jag tar smärta pendlande mellan 8 och 9 bara för upplevelserna 🙂 Vila kan jag göra sen!

  Att jag klarade sammanlagt fyra aktiviteter på fyra dagar beror på att mitt landsting nu lånat ut en Permobil c400 till mg med Joystickmanövrering. Den har många inställningsmöjligheter. Bl a går den att tilta så att jag kan ligga i den i samma ställning som i den vårdsäng jag har fått låna av min kommun. Jag fick Permobilen så sent som i måndags och har väntat på den sedan utprovningen i mitten på april! Men det var värt att vänta. Jag har inte suttit så bra på/i någonting på flera år innan jag satte mig i stolen där min arbetsterapeut tillsammans med teknikern från hjälpmedelscentralen gjort inställningar och justeringar. Bl a ”slaktade” AT en kilkudde för att jag skulle få den vinkel på mitt bäcken som jag behöver för att sitta bekvämt. Nu kan jag sitta uppe två timmar utan att vara helt borta av smärtan. Tror inte jag fattat det riktigt än – att jag nu har ett val. Jag kan välja mellan min elrulle och min säng och sitta/ligga lika bra i båda!

  Tyvärr får jag inte ge mig ut ensam pga att jag har andra sjukdomar som snabbt kan försätta mig i medvetslöst tillstånd, och vid maximal otur i koma. Men jag kan iallafall åka i parken där min lägenhet finns och titta på vackra planteringar och efter igelkottar 🙂 <3

  Varma hälsningar från Piia-Liisa

  PS! Jag läser så gott som samtliga av dina inlägg, men har inte varit i skick att orka kommentera. Därför har också projektet jag och några vänner till mig lagts på is till dess vi alla fyra mår så pass att vi orkar ta itu med det igen. Det har varit en jobbig vårtermin för många av oss… EDS är ingen snäll sjukdom precis. Därför är vi angelägna om att så småningom bli klara så vi kan få i forskningsmedel!

  1. Åh vad bra att du fått permobilen! Det är en sådan frihet att kunna förflytta sig utan större ansträngning en stund! 🙂 Det låter som en helt fantastisk vecka, om man bortser ifrån smärtan. Och sommaren har äntligen kommit, så nu kan man rulla ut bara för att sitta ute en stund i värmen och se allt vackert. Ett stort grattis till din dotter och en stor kram till dig!

  • Piia-Liisajuni 15, 2015 kl. 00:57
  • Svara

  Tack för ditt svar <3

  Det värmer i mitt hjärta. Jag önskar att ditt landsting kunde vara mer lika det jag bor i. Visst finns mycket inom både kommun och landsting (Region numera heter det ju!) som kunde vara bättre. Men jag har inga problem med att få de hjälpmedel jag behöver. Dyra hjälpmedel såsom Permobilen får jag låna gratis, men betala för t ex nya däck vilket jag tycker känns OK. Hjälpmedelscentralen tar betalt för materialet, men som regel nästan ingenting för arbetskostnaden. Det varierar. Ortoser har fasta priser. T ex kostar de vanligaste ortoserna 450 kr/st oavsett inköpspris. En korsett kostar 600 kr osv. Handledsortoser kostar mellan 100 och 150 kr/st om jag får dem via handkirurgen. De ortoser som formgjuts efter mina händer har hittills varit gratis!
  Men – det finns inget högkostnadsskydd tyvärr, vilket innebär att det blir dyrt, eftersom jag har ortoser från topp till tå, och de håller inte så länge som jag skulle önska. De jag behöver använda ofta slits ju också hårt 🙁
  Men iallafall – jag har en uppsättning ortoser att ha ute framförallt och en uppsättning för att använda i bassängen. Lite olika eftersom jag står upp i bassängen när jag tränar och sitter f. ö. För bassängen är kostnaden ca 3000 kr för alla ortoser… Det är dyrare med "landortoserna." Men tack vare den träningen bibehåller jag lite funktionsförmåga, mao jag försämras inte fullt lika fort!

  Jag vill önska också dig en trevlig sommar, med vackert, lagom varmt sommarväder!

  Ha det så gott!
  Kram
  //P-L

  1. Ja, ortoserna slits väldigt hårt! Det är likadant här, att de ortoser som formgjuts eller anpassas efter mig ingår i det man får av landstinget, men vanliga handledsortoser, fingersplints och sådana saker får man betala själv för. Lite märkligt, det kan ju bli tusentals kronor om året om man har otur!
   Nåväl – kanske det blir bättre i framtiden. Hoppas att du också får en härlig sommar, stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.