Pensionärsrabatt – inte för alla

I morgon åker jag hem till stan ett par dagar. Det lutar åt att jag tar ett SJ-tåg (trots den usla kundservicen och det efterkonstruerade scenariot om att det var betalningsföretaget som gjort ett misstag, efter att jag tvingats begära ersättning för samma resa två gånger), för R åker alldeles för tidigt för mig egentligen – hela dagen pajar när jag måste upp vid fem. Dessutom ska ”svärmor” åka SJ-tåg till stan på morgonen/förmiddagen, och då kan vi ha sällskap. Det passar bra att jag kommer till city, för jag måste klippa mig.

Sax, kam, urtunningssax, klippa håret

Har inte åkt tåg på ett år ungefär, och undviker det så långt de går av ovan nämnda ersättningskrav. Dessutom erbjuder de alla möjliga slags rabatter, utom för pensionärer. Jag är ju faktiskt berättigad till sådana typer av rabatter, även om många som erbjuder pensionärsrabatt enbart gör det för ålderspensionärer. Hur dumt som helst. Det är jävligt märkligt, för jag har ju en lägre inkomst som sjukpensionär än vad många som har arbetat hela livet har – även om pensionerna också är låga.

Det verkar inte finnas någon som helst kunskap eller direktiv för vad som gäller för olika sorters pensionärer när det gäller pensionärsrabatt. Visst, jag ser ung och frisk ut, men det är jag inte. Inte ett dugg frisk. Som tur är har jag ju Försäkringskassans intyg som säger att jag är berättigad till lägre avgifter, men om det ställe jag försöker ”komma in billigare på” bara erbjuder pensionärsrabatter för ålderspensionärer är det ju bara löjligt. Då är pensionärsrabatt ett helt felaktigt ord, för det är många pensionärer som inte får ta del av det. Gammal eller ung och sjuk, benämningen när man har den här sortens ersättning är densamma. Jag har inte hittat en enda frisör som erbjuder mig pensionärsrabatt. Jag brukar säga:

-”Nähä, men det står ju att ni har pensionärsrabatt den här tiden, varför gäller inte det?”

Samtidigt visar jag upp mitt lilla kort som bevisar det, men brukar få till svar att det bara är för gamla människor. Många som har försökt förklara eller rättfärdiga det här för mig har lite svårt med benämningen. Letar fortfarande efter en frisör i Stockholm som faktiskt ger oss pensionärer den rabatt de utannonserar, om det nu finns någon. Antingen är man pensionär eller inte, punkt slut. Tipsa gärna.

Annars får jag helt enkelt fortsätta vara besvärlig och försöka kräva det jag borde ha rätt till, och det är inte kul för någon. Hur fasen kan det komma sig att man aldrig hör någon uttala sig om det här, eller att ordet pensionär används helt godtyckligt? Åldersdiskriminering åt det här hållet hör man inte ett ord om. Är det ingen som bryr sig?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/06/pensionarsrabatt-inte-for-alla/

2 kommentarer

    • Ann Petterssonjuli 1, 2015 kl. 16:53
    • Svara

    Föreningen Hjärnkoll kampanjade för att vi förtidspensionärer skulle få pensionärsrabatt på läns och stadstrafiken här i Uppsala och det har vi fått nu 🙂

  1. Åh vad bra! Det har vi på kollektivtrafiken här också, men allt annat verkar vara helt godtyckligt! SJ har det inte, en del museum har det (men inte alla!), på bio kan man få det men inte hos de flesta frisörer som annonserar med det. Märkligt!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.