Ris och indisk mat

Alltid när jag lagar mat så är det vissa diskussioner om vilket ris som ska användas till maten. Jag är inte särskilt förtjust i ris som luktar blommor – helst ska det vara vanligt vitt långkornigt, avorioris eller vildris, inget sånt där som består av en enda stor stärkelseklump. Inte den sorten man får på de flesta asiatiska restauranger, med andra ord. R tycker tvärtom, det ska vara så geggigt och ihopsittande som möjligt. Så vi kompromissar.

Det flesta gånger när vi äter något med ris till, så kör jag på mitt goda långkorniga vita ris, för det är ju oftast jag som lagar maten. Men när jag gör något indiskt, en curry eller någon härlig gryta, då låter jag R få äta sitt älskade slemmiga ris. Har man tillräckligt mycket smakrik sås som i en indisk gryta så är det ändå okej, för om man blandar ihop det känner man inte den där hemska blommiga smaken. Och en sån blev det i går.

Indisk curry med ris

Jag gillar indiskt, men det känns så onödigt att käka ute på restaurang. Det kostar så gott som ingenting att laga det själv, och man får alltid så himla lite av köttet, kycklingen, eller vad det nu är. Typ 5-6 bitar. Ris och sås, liksom – och en bit bröd för minst 20 spänn. Ehh… Smaken är hur lätt som helst att få dit om man vet vilka kryddor man brukar använda i indisk mat, det är bara att hälla i lite av varje av det man gillar, och det blir alltid bra. Och billigt.

Min favorit är en sås med torkad koriander, spiskummin, vitlök, chili (färsk eller flakes), ingefära, lite kanel, kardemumma, gurkmeja och lök, som jag fräser på lite. I med en burk tomater och en buljongtärning och låt det koka ihop lite, sen i med blomkål som får bli mjuk. En burk kokosmjölk på det, salt och peppar och eventuellt mer kryddor – hur enkelt och gott som helst. Och billigt – ett blomkålshuvud räcker till fyra enorma portioner. Men ibland är det faktiskt billigare med kyckling, konstigt nog…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/06/ris-och-indisk-mat/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.