Snigeltrio

På en kort promenad i går kväll, kanske en halvtimme totalt, såg jag fler sniglar av olika slag på en och samma gång än jag någonsin gjort förut. De stortrivdes på de blöta vägarna och fuktiga klipporna, och de verkade migrera från en sida av hagen till en annan. Här kommer en snigeltrio, de sorter vi hittade i mängd på vägarna, det gick inte att gå utan att hålla koll på marken och undvika de hala jävlarna. Det är det ju inget snack om vilken som är trevligast – snäckan.Svart snigel, skogssnigel. Snigeltrio på promenad.

Mördarsnigel, spansk skogssnigel. Snigeltrio på promenad.

Vinbergssnäcka. Snigeltrio på promenad.

Det är tur att vi har mest snäckor på tomten. Men det är mindre kul att man hör när man kliver på dem när det är mörkt eller de ligger i gräset, för de kan faktiskt bli riktigt stora… Vilken gillar du bäst, eller kanske; vilken ogillar du minst?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/06/snigeltrio/

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • fasterjuni 21, 2015 kl. 10:08
  • Svara

  Gjäck! Kräkframkallande.

  • Petterjuni 21, 2015 kl. 10:45
  • Svara

  Gilla alla. De två¨första är fina exempel på skogssnigel. Den röda är tyvärr den som ofta förväxlas med spansk skogssnigel. Den så kallade mördarsnigeln. Det finns numera även hybrider så det är kanske inte så konstigt att den får stryka med.
  Går ju helt emot det svenska snacket om allas lika värde. 😀
  Vinbergssnäckan och de mindre snäckorna är ganska trevliga och även här hos mig gäller det att navigera försiktigt på trottoarer och cykelvägar då det kryllar av magfotingar efter det blöta vädret.

  1. Ja, det finns ett fåtal spanska i trakten, men de är väl ljusare om jag förstått det hela. Tror att en hel del av sniglarna med leopardmönster får sig en dänga också ”för de ser ju farliga ut” eller nåt sånt där.

  • Överlevnadsguidenjuni 21, 2015 kl. 10:47
  • Svara

  Som rutinerad snigelkännare (har tyvärr singelinvasion i trädgården varje sommar) så kan jag tala om att sniglarna uppifrån och ner är svart skogssnigel, spansk skogssnigel även kallad mördarsnigel, samt vinbergssnäcka vilket är den typ man får på krogen om man beställer escargot. Det finns även en betydligt mindre variant med hus på ryggen som heter trädgårdssnäcka.
  Charlotta

  1. Ja! Vi såg en enda liten trädgårdssnäcka på promenaden också, men den fick vara ifred. Såg ett program om hur man förvandlar snäckorna från vanliga djur i trädgården till delikatesser, med rening inifrån genom olika dieter i olika stadier. Kanske skulle starta med det… Hade jag bott i Frankrike hade jag kunnat bli rik, det är värre här.

   • Petterjuni 21, 2015 kl. 11:26
   • Svara

   Jag tvivlar inte på dina snigelkunskaper men du får vara bra rutinerad för att avgöra om det är en spansk skogssnigel enbart från dessa bilder. Jag håller mig på den osäkra planhalvan i detta fall. 😀

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Spansk_skogssnigel

   Jag har även en massa pantersniglar i min trädgård och runt omkring. Det är de snyggaste sniglarna.

   1. Jag tror också att det är en spanjor, de vanliga bruna är oftast lite ljusare, om jag har fattat saken rätt. Har inte sett någon panter i år, ska hålla utkik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.