Dåliga syltkakor!

I dag var det dags att baka något igen, tyckte jag. R hade efterfrågat syltkakor eller hallongrottor tidigare, så jag googlade fram ett recept där kakorna såg bra ut. Det är ju egentligen bara en kakdegsbas och lite sylt i, men i stället för att ta mitt vanliga recept som jag vet blir bra, så testade jag ett nytt. Finfina syltkakor, tänkte vi när R gjorde sylthål och administrerade drottningsylt jämnt i hålen.

Syltkakor. Deg och fyllning, ogräddade.

Det gick över. Inte bara hade vi råkat göra hålen för djupa så att det blev ett hål rakt igenom mitten på ganska många kakor, men degen var inte alls bra för ändamålet. Helt usel faktiskt, med alldeles för mycket smör i förhållande till andra ingredienser. Dessutom flöt de ut betydligt mer än vad degen i mitt eget vanliga degrecept brukar göra, så de blev lite ojämnt gräddade och aningen brända i kanten innan mitten var färdiggräddad. De ser ju inte så dåliga ut, men de var faktiskt inget vidare.

Färdiga syltkakor

Smakar mest bara smör om degen, de är flottiga till tusen, och sylten var för söt för att göra sig riktigt bra i syltkakor. Hade helst haft hallonsylt på, men jag hade inget syltsocker. Lemon curd eller liknande borde kunna bli gott också. Vilken sylt som helst egentligen, så länge den inte är särskilt söt och ganska geléig i konsistensen. Nä, de här var ingen höjdare i jämförelse med de andra kakor jag testat att göra nyligen, en med kardemumma och en med vanilj. Märkligt nog fick de här högre betyg av kakexperten R än de andra sorterna, så han får gärna äta upp alla själv. Och jag måste prova att baka nya enligt mitt beprövade recept.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/07/daliga-syltkakor/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.