Varför kallas båtar ”hon”?

När R var inne på det där Museihuset i går så passade jag på att ta en liten promenad och inventera museishopen. Hittade en plansch om något vi diskuterat några gånger; varför är båtar oftast en hon, och samma sak med bilar? Jag själv tycker inte att fordon, oavsett typ, är varken manliga eller kvinnliga, de är bara saker. Tydligen var det någon som tyckte att han var en riktig lustigkurre när han hittade på det här och skrev ner det. Varför kallas båtar

Nu har vi hittat svar på frågan om varför man säger ”hon” om båtar.

Måste styras av en man. I ett obevakat ögonblick tar hon makten. Tål ej överbelastning. Kan inte riggas utan en mans hjälp. Byter namn när hon byter ägare. Kostar mer i underhåll än vad ägaren tänkt sig. Kan dra med sig en man i djupet. Måste spacklas och målas innan hon ska ut. Blir med åren gisten, besvärlig och svårhanterlig.

Visserligen var vi mitt på vischan, men det är egentligen ingen ursäkt för att folk gör och säger som de alltid gjort. Det är ändå inte särskilt roligt, förutom för de som inte tänker göra eller tänka på något annat sätt än de alltid gjort. Man kunde köpa den här inskränktheten i form av vykort för fem spänn eller plansch för några spänn mer.

Tydligen var museet i övrigt inte alls tokigt, men kom igen. Jag skiter fullständigt i om museets målgrupp tycker att det där är roligt, för det är faktiskt inte ett dugg kul, och de flesta med någon form av medvetenhet borde ha reagerat på det. Hade det varit roligt om det inte var ett dugg sexistiskt, utan jämförde båten med en hund eller en skruvmejsel? Ne. Ergo?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/07/varfor-kallas-batar-hon/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: