Gamla grönsaker!

Fasen vad irriterad jag blev på några stackars grönsaker jag köpte. Ett blomkålshuvud och tre morötter, som såg helt okej ut i butiken. De låg i kylskåpet en natt, och i rumstemperatur hela dagen efter, sedan var morötterna slappare än Little Lenny på konserten med Lenny (Kravitz) på Gröna Lund häromdagen. De var helt mjuka och böjliga, och gick inte ens att skala. Inte blev de bättre av att ligga i kallt vatten heller. Hejdå. De tipsar om hur man ska förvara de olika grönsakerna, och för morötter är det bäst in en försluten påse i kylen, eller i vatten i kylskåpet. Jag följde det första rådet, men tog alltså fram dem efter en natt så att de inte skulle vara kalla när jag skulle använda dem.

Blomkålen hade blivit lika mjuk, men jag kokade den i ett par minuter och den var ändå ätbar. Men den smakade inte något vidare – definitivt inte färsk. Den ska ju hålla en månad i kylen och några dagar i rumstemperatur, men icke. Om grönsaker inte håller mer än i två dagar från det att man köper dem så undrar man ju vad det är för skit de säljer, och hur länge den redan är förvarad någonstans.

Soppgrönsaker, selleri, morötter, palsternacka, kålrot, lök, potatis, vitlök

Visst, tre morötter är inte hela världen, men jag avskyr att slänga mat. Det är så onödigt. Butiken är ju helt och hållet medveten om hur gammal skiten är, ändå får man betala fullt pris för det. När det finns så många som inte har ett jävla dugg tycker man ju att det borde gå att göra något bättre med maten än att slänga den – för många butiker slänger mycket frukt och grönt, som det absolut inte är något fel på. De flesta kunder vill bara inte betala fullt pris för sånt, men det skulle säkert gå åt om det var halva priset eller mindre, beroende på graden av sönderfall. Bah.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/08/gamla-gronsaker/

2 kommentarer

    • scytaleaugusti 12, 2015 kl. 19:57
    • Svara

    Mycket av det beror väl på att grönsakerna inte är mogna när de plockas. ”Mognaden” är mer av förruttnelse i kylda rum i stället för mognad i solen. Kan jag tänka mig.

    1. Ja, så är det nog tyvärr ofta. Även om grejerna kom ifrån Sverige så tar det tid innan de hamnar i en hylla i affären.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.