Patientavgifterna har höjts

Det är väl ingen som har missat hur pass mycket sämre pensionärer och sjukpensionärer fått det i och med den nya regeringen? Som vanligt är det inte ett enda ord om att ge sjukpensionärerna mer i ersättning, trots att a-kassan är upp till dubbelt så hög som vad många sjukpensionärer får – människor som aldrig mer i livet kommer att ha en inkomst och som dessutom har extra höga utgifter eftersom de är sjuka. Nu har patientavgifterna höjts, och det blir jävligt mycket svårare för oss som behöver ortoser och hjälpmedel.

Den första juli skedde förändringen, försämringen, och det blir bra mycket dyrare att prova hjälpmedel och till och med att få dem förskrivna ibland. Många saker övergår också helt till eget ansvar, det vill säga att det går att köpa i hjälpmedelsbutiker, och när det inte finns läkarintyg som styrker precis vad man behöver och varför, så tvingas man köpa dem själv. Och för er som inte visste det, så kostar det extra pengar att få ett intyg. En jäkla massa pengar, när man har sjukersättning. Ungefär lika mycket som jag har kvar en månad efter att boende, mat och räkningar är betalda. Patientavgifterna är förödande.

Pengar, mynt och sedlar. Patientavgifterna har höjts

Dessutom saknar många allmänläkare den kunskap som behövs vid förskrivning av hjälpmedel och ortoser i samband med handikapp och lite ovanligare diagnoser – något som jag själv är plågsamt medveten om. Jag har ju väntat sedan i maj för att få ett simpelt läkarutlåtande, och betalat mer än 200000 kronor för min egen vård de senaste åren eftersom landstinget inte har något att erbjuda mig. Vilket för övrigt är ett brott mot hälso- och sjukvårdslagen.

Jag skulle tro att det blir väldigt mycket svårare för många människor att få de hjälpmedel de behöver, för de har helt enkelt inte råd att skaffa dem, eller att behålla dem. Jag började till exempel prata om ett tyngdtäcke med min arbetsterapeut för mer än ett år sedan. Nu kostar det helt plötsligt 600 spänn och det är självklart inte möjligt, och särskilt inte i kombination med patientavgifterna för andra saker. Våra familjer ska betala, enligt Försäkringskassan, för bidrag får man inte. Tack, rödgröna röran. Var det på allvar någon som trodde att de skulle göra ett dugg till vår fördel…?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/08/patientavgifterna-har-hojts/

16 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • scytaleaugusti 22, 2015 kl. 18:25
  • Svara

  Skulle det funka med ett bolltäcke? Vi har ett som sonen inte använder längre.

  1. Jag vet faktiskt inte riktigt vad skillnaden är mellan de olika täckena, vi har inte hunnit riktigt så långt hos arbetsterapeuten än. 🙂 Det bästa vore ju om det gick att prova något de har, för det är ju hopplöst att veta innan man provat. Och vem vet, det kanske inte alls fungerar! Jag ska ta upp frågan igen vid tillfälle, tack!

  • scytaleaugusti 22, 2015 kl. 18:33
  • Svara

  Du kan ju få låna det till att börja med. Hjälper det inte är det ju bara att vi hämtar upp det igen. Hjälper det så har du sparat tid hos arbetsterapeuten och 600:-! Tid och pengar till roligare saker tänker jag 😀

  1. Oj, ja, det vore ju väldigt snällt! Bor du i Stockholmsområdet?

    • scytaleaugusti 23, 2015 kl. 11:18
    • Svara

    Jajemen! Bor ute på Mälaröarna! Behöver dock skölja ur täcket först!

    1. Min sambo är bortrest, men om det går bra kan vi åka och plocka upp det närsomhelst som det passar dig! Tusen tack!

      • scytaleaugusti 26, 2015 kl. 15:12

      Hej igen. Blev lite frånvaro från internet pga den yngste sonen som opererade bort halsmandlarna i fredags. Men nu är vi lite piggare igen! Täcket är tvättat och vi är hemma resten av veckan så ni kan komma förbi när det passar 🙂
      Jag mailar vår adress så kan du ju maila tillbaka när ni planerar att dyka upp!

      • Klaraaugusti 26, 2015 kl. 22:29
       Författare

      Tack snälla! Jag återkommer!

  • Mariaaugusti 22, 2015 kl. 19:16
  • Svara

  Jag vet inte, jag tycker de blev sämre redan då moderaterna satt i regeringen och sämre även nu, känns inte som att sjuka prioriteras oavsett vilken regering som är……

  Dyrt att vara sjuk ?

  1. Ja, det utlovas förbättringar från båda håll för de som jobbar, de som är arbetslösa, pensionärer eller sjukskrivna, men aldrig ett ord om förtidspensionärerna som ofta har stora utgifter! 🙁

  • Farsanaugusti 22, 2015 kl. 20:18
  • Svara

  Kraterna gör allt till sin fördel. Det är Du och jag som inte fattar och vet bättre!

  1. Ja, så är det. 🙂

  • Mariejuni 17, 2016 kl. 07:38
  • Svara

  Tänk på alla ”små summor” som tillsammans blir stora övermäktiga summor…Ingen som ser helheten? För unga, sjuka, funktionshindrade eller gamla…Vars är detta land på väg – utrensning är vad som pågår…bort med alla som inte passar in i samhällets norm av vad som är normalt eller vad som förväntas av en medborgare. Se på Hitler som endast ville ha en arisk ras, nu gör man samma lika fast vill endast ha en frisk ras – friska gener, inga fysiskt eller psykiskt sjuka medborgare…

  Så det känns iallafall…*suck*

  1. Ja 🙁 Att inte ha råd med medicin och vård är normalfall för mig. För eller senare dör folk av sig själva eller tar livet av sig.

    • Mariejuni 18, 2016 kl. 16:45
    • Svara

    Det är både sorgligt och hemskt…den sanna verkligheten – många tar sina liv, dom mäktar inte med mera – det blir ett stort utanförskap! =( och redan i unga år…

    1. En siffra i statistiken, som ingen bryr sig om förutom de anhöriga 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.