Perfekta syltkakor!

Mina syltkakor är helt perfekta. Eller hallongrottor, för dem som vill kalla dem så. Jag är vanligtvis inte överdrivet förtjust i torra småkakor, men jag kan faktiskt inte annat än att gilla dem. Sylten, hallonsylt, gör jag själv, för all sorts sylt man köper är alldeles på tok för söt för att det ska bli riktigt bra. En del syltsocker, två delar frysta hallon, koka i tio minuter och mosa hallonen. Klart.

Självklart måste sylten vara kall eller i alla fall rumsvarm när man gör syltkakor, så den bör göras innan man får för sig att baka. Och perfekta syltkakor ska ha mycket sylt i sig, inte bara en liten fördjupning med något ljusrött i mitten. En djup grop fylld med sötsyrligt mums, det ska inte snålas sådär som i Delicatos variant. Nej, så här ska det se ut.

Syltkakor eller hallongrottor. Receptet på perfekta syltkakor.

Det här grundreceptet på kakdeg är så bra det bara kan bli. Kan smaksättas med vad som helst, som de här knapriga kardemummakakorna jag gjorde, och formas till vad som helst. Tunna kakor blir knapriga, tjocka kakor får mjukare mitten. Det är ett universalrecept som ger kakor som inte dammar i munnen eller faller sönder.

 • 150 gram rumsvarmt smör
 • 150 gram strösocker
 • 1 ägg
 • 300 gram mjöl

För syltkakor tillsätter jag 2 tsk vaniljsocker av bra kvalitet. Rör ihop smör och socker, tillsätt ägget, och blanda sen i mjölet i omgångar. Rulla bollar som är ungefär lika stora som köttbullar, lägg dem i ena handflatan och gör en grop med en knoge på andra handen. En ordentlig grop. Låt dem vila i kylen en timme, så att det nästan blir som om ytan torkar lite. Fyll med massor av sylt och grädda i 175 grader, nedre delen av ugnen, någonstans runt 10-12 minuter beroende på tjocklek och ugn. De ska inte bli bruna, och de är aningen mjuka när man tar ut dem. Lägg dem på galler för att svalna så att de blir lite spröda på ytan och mjuka i mitten, och urgoda. De fungerar bra att muta folk med.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/08/perfekta-syltkakor/

2 kommentarer

  • Farsanaugusti 15, 2015 kl. 13:21
  • Svara

  Kakorna var utmärkta, men behövde Du muta mig?

  1. Nej, men ibland är det bra att ha mutkakor tillhanda!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.