Sönder

I går kväll kilade jag ner till den lokala Coop-butiken här i förorten. Tog med lite lätta saker till återvinningsrummet på vägen dit, och jag övervägde att ta med lite flaskor och burkar att panta också, för köksskåpet har konstigt nog blivit helt fullt. Men jag ångrade mig, jag tyckte att det räckte med en påse plastförpackningar till soprummet. Och det var nog tur, för när jag kom fram till affären så fanns det en lapp på pantmaskinen där det stod: “Pantmaskinen är tyvärr sönder. Tekniker inbokad. Mvh Personalen“.

Skylt på Konsum om att pantmaskinen är sönder. Felskrivna skyltar.

Vad fasen? Antingen är pantmaskinen trasig, eller så har den gått sönder. Och man kan inte ta sönder något, man kan förstöra något. Sönder är ett sånt där ord som ofta används helt fel. Man hör ofta barn säga att något är sönder i stället för att säga att det är trasigt, men det är ju inte särskilt konstigt. Men när vuxna säger samma sak blir det väldigt fel. När någon dessutom skriver en skylt att visa allmänheten i en affär, då blir det ännu värre.

De hade säkert inte så gott om tid att göra den där lilla skylten, för det är ju nästan alltid någon som pantar burkar och flaskor, men om det faller sig naturligt att skriva att något är sönder kanske man inte borde skriva skyltar alls. Personen som skrivit skylten, “Personalen“, menade säkert att personalen i butiken hälsar att pantmaskinen är trasig och att den är felanmäld. Men vad vet jag. Jag är ju också sönder.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/08/sonder/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petteraugusti 25, 2015 kl. 11:43
  • Svara

  Ähhh… I mitt nätområde är det inte ovanligt att något är “sönder” eller “söndrigt”. Trasig må vara det korrekta ord jag föredrar i skrift men som talspråk funkar sönder.
  För övrigt säger västemanlänningar och en del Karlskroniter att de “tar dän något”. Vad fan betyder det?

  1. Hmm, tar ner eller flyttar på något? Dän kan tydligen betyda borta, där borta eller nåt sånt. Men det finns inte i mitt vokabulär. 🙂

  • Petteraugusti 25, 2015 kl. 12:17
  • Svara

  “Tar dän” betyder ofta att något monteras isär eller plockas ned. I alla fall vad jag lärt mig. Vem vet hur ofta detta skrivs på skyltar eller bloggar?

  1. Aldrig sett! Jag kanske ska prova någon gång :mrgreen:

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.