Varför inte bara kalla dem kakor?

För något tag sedan när vi var och handlade på en Coop-butik blev jag än en gång antastad av de felaktigt stavade skyltarna. Den här gången var det en hel gavel med Cookis som försökte våldta språkpolisen i mig. Cookis, varför inte bara skriva ”kakor”, om de inte ens kan läsa vad som står på kakpaketet och stava rätt? Det spelar nästan ingen roll hur dålig man är på engelska, eftersom ordet cookies används mer och mer i svenska, man ser på en gång att något inte är rätt. Och varför i helvete måste man ens använda den engelska benämningen på kakor, när vi har ett alldeles utmärkt ord för bakverken, som har fungerat länge.

Cookies, cookis, kakor. Felstavade skyltar på Coop.

Ordet kaka kommer ifrån fornnordiskan, och det är alltså därifrån engelskan har fått ordet cookie. Men det används mest i nordamerika, eftersom man ofta säger biscuit i Storbritannien. Och nu håller vi på att byta till deras uttal av ordet, verkar det som. Många verkar mena något helt annat än vanliga kakor (smör, socker, ägg, mjöl samt valfri smaksättning eller russin, havre, chokladbitar etc) när de säger cookies, men det är faktiskt bara helt vanliga småkakor.

En del anser ju att allting är större i USA och att cookies därför syftar på stora kakor som innehåller lika många kalorier som en normalstor lunch, men det håller jag inte med om. För vad är då gruppnamnet på såna där vanliga småkakor som drömmar eller havrekakor, på engelska? Nej, dubbelfel av Coop. Dessutom är det så förbannat mycket skit i såna där ”cookis” att jag helst bara äter sånt jag själv har bakat. Ikea hade förresten stavat ordet cookies fel också, det stod på kvittot när jag var där med syrran någon gång och vi tog en fikapaus. Hur svårt kan det vara att bara kalla det för en kaka?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/08/varfor-inte-bara-kalla-dem-kakor/

2 kommentarer

1 ping

    • Piafia on augusti 11, 2015 at 19:51
    • Svara

    Något som stör mig lika mycket- om än inte tandkrämens Whiteneing system, kolla någon sekund senare- only temporally look… så har vi rott iland all dessa bruunkräms will make your skin etcetc … because your ’e Worth it. Engelska engelska och engelska. Och why ska det visslas så mycket i matreklamen numera? fjufjufjufjujuuuuu surdegsknäcke. Och det finns många exempel till….

    1. Hahaha! Ja, när man tänker efter finns det många exempel… Tror jag missat visslandet, men å andra sidan har jag inte sett reklam på TV på länge. I will leta efter examples och irritera mig on lite more.

  1. […] « Varför inte bara kalla dem kakor? […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: