Krim

Alltså, vad fasen? TV4 och dess systerkanaler Sjuan och TV4 Fakta verkar ha tillverkat ett nytt ord. Jag har inte hört det i något annat sammanhang än när de kanalerna annonserar ut vilka program som ska sändas på TV. Ordet är ”krim”. De menar serier, dokumentärer eller filmer relaterade till brott eller brottsväsendet – kriminalitet. Vad fasen är det för fel på ordet brott? Eller mord, våld eller vad som helst det nu kan handla om. Senast jag kollade var Krim en halvö i Ukraina…

Crime TV är ju ett begrepp i diverse engelsktalande länder, men varför i helvete behöver man försvenska det till ”krim”? Det är en urlöjlig förkortning av ett ord som aldrig någonsin förkortats tidigare, och jag tror inte att folk fattar vad någon menar om de säger ”krim” om en film som handlar om ett gäng kriminella eller om en dokumentär som handlar om ett visst brott och utredningen som följde. Störtlöjligt.

Revolver med patroner, vapen

Jag fattade i alla fall inte första gången jag hörde det – jag trodde att jag hade hört fel eller att hallåan hade uttalat något fel. Andra gången jag hörde det kopplade jag att det hade något med det kommande programmet att göra, och tredje gången jag hörde det blev jag irriterad. Så jäkla löjligt att hitta på ett ord om en kategori av program som redan har namn. Visserligen kanske de kan få in fler program i begreppet kriminalitet, men exakt vad de menar med ”krim” har jag faktiskt ingen aning om.

Helt klart är i alla fall att de inte menar en halvö, och helt klart är också att de inte hade hade i åtanke att ordet redan är upptaget. Det är som om vi skulle börja kalla varenda program som har med mat, matlagning eller kulinariska resor att göra i en kategori som heter ”champagne”. För det är ju också en plats…

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/09/krim/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.