Döma utan kunskap

Jag blir lite mörkrädd av några av kommentarerna folk har lämnat på Expressens debattsida där jag skrev en artikel i går. Och det är just så här folk med osynliga handikapp eller funktionsnedsättningar blir behandlade varenda dag – människor verkar tycka att de har rätt att döma dessa människor, trots att de inte har en aning om hur det är. Folk anser att det är okej att tillskriva mig (och andra) känslor och egenskaper som jag inte har. Jag mår dåligt, jag är bitter, jag är lat, jag bör skämmas, jag är för fin för att bo i hyresrätt… Ja, listan är lång och det är för jävla uselt av folk att döma och anta saker som inte är sanna på det här sättet.

Det är som en liten städdag i föreningen, men online. Det är just dessa kommentarer och detta dömande som gör att jag, och många andra, inte har någon lust att medverka på dessa sociala spektakel. Är det så in i helvete svårt att förstå att jag inte har några val när det kommer till mitt boende? Är det så svårt att begripa att man inte ska säga åt någon med en funktionsnedsättning att de borde bära hundhuvudet för att de inte är med och hjälper till?

Skrämmande. Det här är tyvärr en vanlig del av mitt liv, folk som inte har en aning eller aldrig har hört talas om de allvarligare formerna av EDS lägger sig i och är helt plötsligt experter på vad jag kan och inte kan eller hur jag mår. De tycker att jag åtminstone kan servera kaffe, helt ovetande om att ledproblematiken i axlarna får dem att hoppa ur led när jag häller något ur en karaff eller termos – framåt/uppåt = PANG.

Oavsett vad jag skriver om så finns det alltid människor som inte fattar hur det är att vara sjuk. De fattar inte att jag och många i min situation måste äta lika mycket morfinpreparat som en döende cancerpatient – men varje dag, livet ut. Vi har inte lyxen att antingen bli friska eller dö, det bara tuffar på i 80 år. Här är en del av de mediciner jag tvingas äta varje dag. En del. Det är vanligtvis 8-14 piller till, beroende på hur jag mår.

Mediciner, piller, smärtstillande

Sluta döma om du inte vet vad en människa är i för situation. Jag kan garantera att de flesta som har det som jag inte har ett dugg lust att tala om för en komplett främling hur det är vara så sjuk, bara för att sedan få kommentarer om vad jag borde göra för att hjälpa till. Sluta stigmatisera människor med osynliga handikapp eller funktionsnedsättningar genom att säga att de borde skämmas för att de inte kan medverka i allt – om något alls.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/10/doma-utan-kunskap/

2 kommentarer

    • Aina Keijseroktober 30, 2015 kl. 14:55
    • Svara

    Å, jag känner med dig och blir rasande på alla besserwissers som inte vet vad de talar om! Du är dessutom ung och vacker – och se det får man inte vara när man är sjuk! (Ironi, om någon nu inte förstod det)
    Försiktiga och stärkande kramar från mig och katten! 🙂

    1. Tack snälla Aina! Jag önskar många gånger att det syntes på mig, men samtidigt inte. Det blir liksom inte rätt hur jag än gör eller vad jag än säger, för en del människor förstår inte mer än vad ögonen ser. Kram till dig och klapp till kissen!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.