Mer och mer handel online

Handeln online har exploderat. Minsta lilla företag eller lokal butik kan sälja online och därmed nå ut till en betydligt större marknad än vad de vanligtvis har, minsta lilla hemmapysslare kan enkelt skapa en webshop med WordPress och färdiga installationer som finns tillgängliga. Vem som helst som har något att sälja når ut till en gigantisk marknad. Böcker, kläder, inredning, bildelar, hemelektronik, smink, vad du än vill ha, så finns det.

Självklart finns det ju ett mycket större utbud av varor än vad det vore ju möjligt för fysiska butiker att erbjuda, och i många fall finns det man vill köpa bara i en onlinebutik. Jag personligen tycker att det är så himla skönt att kunna handla online. Jag avskyr att trängas i butiker, och jag kan inte alltid göra det heller av diverse fysiska anledningar, och dessutom finns det så mycket mer att välja på när man handlar på nätet. Man kan titta i lugn och ro och titta, ta en paus på ett par timmar, och sen kan man fortsätta. Ofta får man det man beställer efter bara ett par dagar också, så för mig är det är perfekt att handla online.

Min sambo R handlar också det mesta online, men han köper helt annorlunda saker än jag. Han köper saker till sin bil eller hoj, eller andra hobbysaker. Han är ju en sån där som gärna smiter till garaget så fort han har ett par timmar över för att skruva på något eller meka lite. Flera i hans umgängeskrets är likadana, med brinnande intresse för saker som går fort eller bullrar mycket. Och alla säger ungefär samma sak – det går knappt ens att köpa vanliga förbrukningsvaror eller saker man behöver för att serva sin bil i vanliga affärer nu för tiden, för det är så mycket billigare online. Sidor som Mister-Auto söks noggrant igenom då och då när något saknas. Och behöver man en specifik skruv av ett visst märke så är det knappt någon idé att börja leta efter den någon annanstans än online.

Skruv och mutter

Det råder knappast något tvivel om att internet är helt rätt ställe både för dem som letar prisvärda reservdelar och för dem som är ute efter produkter till sina bilar. Det finns ju ingen affär som kan konkurrera med en onlinebutiks sortiment med en utmärkt sökfunktion – det tar ju knappt en minut att leta reda på det man söker. Det går att fynda på eBay i stället för att köpa begagnade delar från skroten. Och som vanligt lönar det sig verkligen att planera inköpen, jämföra priserna och kolla igenom sortimentet innan man beställer. Onlinebutikerna behöver inte bekosta något stort och dyrt lager, så oavsett om man köper kläder, bildelar eller hemelektronik så är det oftast billigare online. Många gånger till och med ganska mycket billigare.

Att man sen sparar bensinpengar, dyrbar tid och slipper ta med sig en ointresserad sambo som smakråd gör ju bara saken ännu bättre. De enda gångerna jag föredrar att gå till en riktig butik är när jag behöver något som jag inte riktigt känner till. Då känns det bra att klämma och känna eller prova lite, men i övrigt finns det ingen anledning för mig att gå till en butik och handla eftersom jag har en sjukdom som gör det svårt, när jag kan klicka hem det jag behöver köpa liggandes i soffan – till och med mat. Handlar du online?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/10/mer-och-mer-handel-online/

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Piia-Liisaoktober 30, 2015 kl. 08:29
  • Svara

  Även jag handlar idag online, vilket jag bara för några få år sedan trodde att jag aldrig skulle göra! Pga av sjukdom tar jag mig inte in i många butiker. Ett litet trappsteg in är tillräckligt för att jag inte ska komma in då jag är rullstolsburen ”på heltid” nu. Har en Permobil c400 som jag fick i början av juni i år. Innan dess manuell rullstol och en ”eloped”. Utbytet från eloped till Permobil gav mig en stor ökad frihet.
  Jag kan ta mig ut i den lilla stad där jag bor – men i de flesta butiker kommer jag inte in. Det är trångt och det är trappor. Tre butiker med automatiska dörrar – dagligvarubutiken, en vitvarubutik och Systembolaget! Apoteket har en dörröppnare, tyvärr dumt placerad oavsett om man ska in eller ut.

  Men nu har jag av den arbetsterapeut som förskrev min Permobil fått ett förbud att åka själv på stan. Jag måste ha ledsagare med för att använda den utanför lägenheten.

  Så för mig fyller online-handel flera behov. Jag har ett stort utbud och kan handla det mesta jag behöver. Jag kommer åt varorna 😉 och sist, men inte minst – många varor är dessutom billigare online än i butik. Jag kan i lugn och ro titta och bestämma vad jag vill ha. Och jag kan göra inköp även dagar då jag knappt kan ta mig ur sängen. Jag slipper dessutom resan in till den större staden 6 mil bort. En resa som i sig ofta tar stor del av mina krafter. Jag blir oberoende! För att dels få ledsagning, dels boka och få färdtjänst de tider jag önskar kan vara nog så svårt. Dessutom måste en sådan resa planeras minst en vecka innan och eftersom jag inte kan se in i framtiden så vet jag inte hur jag mår nästa vecka. Risken att jag måste avboka är ofta alltför stor.

  Som exempel köper jag vissa ortoser (som inte landstinget har) online. Samma ortos finns också att köpa i en hjälpmedelsbutik. I butiken kostar denna knappa 500 kr/st. Online-butiken (jag vet att den också finns som vanlig butik, men i en stad många mil från mig (Stockholm) kostar den 300 kr. En fotledsortos i detta fall. Nästan 200 kr är mycket pengar när man är sjukpensionär!

  Så är min verklighet när det gäller onlinehandel och EDS (som är en av de diagnoser jag har).

  Varma hälsningar
  //P-L

  1. Det är samma här, ett litet trappsteg vid de flesta butikers entréer gör att det är kört. Jag köper också ortoser online, det är sådan oerhörd skillnad i pris! Nästa steg för mig är nog att försöka handla mat online de gånger R är borta. Coops webshop verkar ha så gott som samma priser som i min lokala Konsum, och de hade något erbjudande med fri hemkörning också. Om det är bra så skulle jag kunna tänka mig att skippa storhandling i stormarknad framöver – det är så fruktansvärt jobbigt!

  • Piia-Liisaoktober 31, 2015 kl. 06:48
  • Svara

  Hej!
  Du nämnde dagligvaror i ett svar till mig, som jag av någon anledning inte kan läsa här trots att det står att det ska vara två kommentarer.

  Men iallafall så har lösningen för mig att få hem dagligvaror blivit att det ingår som bistånd en SoL §4. Hemtjänsten handlar åt mig en gång i veckan. Jag skriver nota och lämnar över betalkort/bonuskort till aktuell butik och får, förhoppningsvis, hem rätt varor.
  Visst händer det att det blir fel som när jag fick hem 2 kg fågelfrö istället för de solroskärnor jag har till bl a den müsli jag blandar själv 😉

  Nackdelen är att de handlar i närmaste butik. Jag kan inte välja. Kunde jag det skulle jag välja lågprisbutiken några km bort. Men jag tar mig inte dit (att betala ca 100 kr för färdtjänst tor är inte något alternativ!) och jag orkar inte åka och storhandla på annat sätt. Färdtjänsten har praxis att jag får ta med två kassar/väskor motsv utöver handbagage, så det faller även där.

  Mvh
  //P-L

  1. Ja, det är samma med färdtjänsten här. Jag skrev om att Coops matbutik online har ungefär samma priser som i butiken där jag bor, och de har nån kampanj med fri hemkörning nu. Jag funderar på att prova, för även om R handlar så följer jag med ibland, och det kan vara skönt för honom att slippa göra allt.

    • Emelieoktober 31, 2015 kl. 09:41
    • Svara

    Jag undrar just varför matvaror online är dyrare än i butik (i alla fall om man jämför med de större butikerna så är det rätt mycket dyrare) när övriga varor nästan alltid är billigare..

    1. Bra fråga! Kanske för att det tar längre tid att plocka ihop varje order än om kunden gör det själv? Jag tror att det där kommer att ändras så småningom när fler och fler väljer att handla mat online, för butikerna slipper ju ha så många kassörer och anställda som fyller på varor om det är fler som handlar online.

  • Hur du kommer igång med e-handel - Coquilles Web & Logo : Coquilles Web & Logoaugusti 24, 2016 kl. 14:51

  […] du exempelvis använder WordPress som verktyg till din webbsida så finns det plug-ins som du kan använda för att skapa webbshopar och sedan koppla dessa till betalningstjänster som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.