Ny artikel i Expressen

Det händer lite kul saker nu, mer än bara det faktum att ett företag anställer mig, en trekvarts sjukpensionär, på 25% för arbete ett par månader. En sån sak hör man ju nästan aldrig talas om. Visserligen är jag väldigt bra på administrativa arbetsuppgifter och oerhört noggrann och effektiv, men de flesta chefer ser inte längre än ”sjuk”. Jag har ändå betydligt färre sjukdagar från jobb under hela mitt aktiva arbetsliv, än vad i stort sett vem som helst annars som har små barn hemma har under ett år. I går fick jag dessutom en förfrågan om att skriva ytterligare en debattartikel för Expressen!

De kontaktade mig angående ett inlägg jag skrev om städdagar i bostadsrättsföreningen tidigare i veckan, och ämnet är något som verkligen stör mig – självklart har jag något att säga om det. Ni hittar artikeln på Expressen debatt, eller direkt genom att klicka här. Ni hittar min tidigare artikel om EDS på Expressen debatt här.

Arga Klara i Expressen debatt

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/10/ny-artikel-i-expressen/

13 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Moktober 29, 2015 kl. 12:43
  • Svara

  Rekommenderar att gå på föreningens nästa årsmöte. Där är det som de flesta beslut fattas som inte står i stadgarna. Du betalar ju trots allt för medlemskap i föreningen, inte till en hyresvärd.

  1. Självklart är jag med på sånt.

  • Moktober 29, 2015 kl. 12:55
  • Svara

  …och sedan får jag tillägga, att jag håller helt med att det är dumt att anta att människor som ”ser” friska ut faktiskt är friska! Du ska absolut inte få sura blickar!

  Just med bostadsrättsföreningar så har vissa föreningar medlemmmar som hellre vill spara pengar på månadsavgiften än att leja hjälp med gräsklippning, trädgårdsarbete osv och då reflekteras det i föreningen. Kanske kan du ändra på det på årsmötet eller pratar med övriga medlemmar?

  1. Ja, det känns väldigt obehagligt när det är så. Jag har heller ingen lust att tala om för folk jag inte känner eller umgås med, vad jag har för hälsoproblem. Jag föreslår en lista där alla får välja vad och hur ofta de gör saker – om de vill. Det är så många som hellre betalar, och det finns säkert de som bara tycker att det är trevligt att kunna hjälpa till.

  • Koktober 29, 2015 kl. 13:24
  • Svara

  Du har ju aktivt sökt dig till den föreningen och där med aktivt gått med på de stadgar, normer och kultur som finns i föreningen!!

  Du kan väll gå med i styrelsen vid nästa föreningsstämma och ta bort obligatoriska städdagar och korv bjudning? Det å andra sidan är ju mer arbete än 2 helger per år.

  Så varför köpte du en bostadsrätt om du inte gillar svensktförenings liv? Varför klaga på det finaste sverige har? (Förenigslivet) eller finns det inga hyresrätter som är tillräckligt fina för dig?

  1. Ja, för det stod ingenting i stadgarna om att de boende förväntades vara med och underhålla grönområden, soprum etc.

   Om du läser ordentligt så ser du att jag har ett funktionshinder och behöver bostadsanpassning. Jag har inte lyxen att kunna välja att bo i en hyresrätt, och som förtidspensionär har jag inte råd att handikappanpassa eller återställa en hyresrätt själv. Dessutom är det väldigt ovanligt att man får fler än en bostadsanpassning godkänt på ett decennium.

   Tänk, just det här ogillar jag med föreningslivet. Att folk dömer utan att veta eller ta reda på fakta. Hur kan du ens tro att jag har råd att flytta från min lilla förort? Skärpning.

    • Koktober 29, 2015 kl. 15:45
    • Svara

    Hej

    Såklart det inte står i stadgarna, vore dumt, men det kanske finns en aktivitetsgrupp(innergård eller dyl) som står under styrelsen där städdag ingår, kultur och normer inom föreningslivet. Föreningslivet i Sverige, vilket du aktiv valt att ingå. innefattar arbeten som man bidrar på sin fritid, styrelsearbete, städdag eller annat. Som du väljer att formulera dig belyser mer din brist på respekt emot föreningsliv och vad det faktiskt innebär att köpa en bostadsrätt, skärpning. Eller du kanske tycker att du är bättre en alla andra föreningsmedlemmarna där du bor?

    Jag förstod att du har något handikapp, ganska irrelevant i din diskussion. För om du är sjuk(oavsett symtom) bör folk godkänna att din kropp inte klarar av fysiskt arbete, förutsatt att du informerar om din sjukdom och genom bristande information faller ditt resonemang. Du har ju uppenbarligen tillräcklig kunskap att skriva blogg inlägg på aftonbladet du kan väll vara aktiv på annat sätt?

    Bostadsrättsföreningar skall likt jag skrivit ovan även respektera alla medlemmar i föreningen. En bostadsförenings primära mål är att förvalta ett hus och göra boende situation som human som möjligt för alla. Sen gillar jag inte heller städdagar där av att jag sitter i styrelsen i den BRF jag bor och i min position, anlitat ett fastighetsskötare. Så jag slipper städa, du har samma demokratiska rätt att göra det!

    1. Jag anser inte att föreningen behöver veta mer om mig än nödvändigt. De har redan blivit informerade om min funktionsnedsättning i detalj då de godkände kommunens handikappanpassning av lägenheten.

     Jag har inte heller någon lust att umgås med människor som det första de gör på en städdag är att ställa oerhört personliga frågor om min hälsa (brist på hyfs). Inte heller har jag lust att umgås med människor som tar för givet att jag är frisk och kan göra precis allt som de kan trots att jag säger att jag har EDS. ”Men du som är så ung kan ta den rabatten, verktygen ligger i förrådet i trean”.

     Jag kommer inte ens in i något annat hus föreningen äger, förutom porten till mitt eget hus som jag har en automatisk dörröppnare till. Jag kommer inte in i tvättstugan eller i föreningslokalen, men det är på grund av min brist på respekt? Nej, det är ett fysiskt hinder.

     Så självklart bör folk godkänna att jag inte kan hjälpa till, men så ser det inte ut i verkligen. Jag blir ifrågasatt och folk blänger irriterat när jag säger att jag inte kan vara med, och det är fel. Det får inte mig att vilja anstränga mig för att göra dem till lags.

     Därför betalar jag glatt månadsavgiften (med de 7900 kronor jag får varje månad som ska räcka till boende, mat, mediciner, vård, förbrukningsartiklar, sjukvårdsartiklar, ortoser, hjälpmedel, försäkringar, internet, telefon, färdtjänst, träning och så vidare) för att slippa bli dömd, ifrågasatt och utstirrad.

     Om alla de boende i föreningen OCH styrelsemedlemmarna respekterade att alla är olika, förstod att allt inte syns och inte var så fruktansvärt respektlösa och kom med så dumma frågor så skulle jag antagligen hellre vara med. Men jag utsätter mig inte för det i onödan. Folk i allmänhet har väldigt dålig hyfs mot sjuka människor.

   • Farsanoktober 30, 2015 kl. 20:01
   • Svara

   Men Hallå!

   Anledningen till att man köper en bostadsrätt är inte att komma med i föreningslivet!
   Det är så simpelt som att man behöver en bostad! Alla kan inte / vill inte / har inte råd att bo i villa.
   En hyresrätt – hur i helvete kommer man över en sådan? Stå i kö i 25 år? Nej, du måste känna en hyresvärd.

   Om det är föreningsliv du mest av allt önskar så finns det fortfarande några betydligt billigare alternativ att välja bland.

  • Piia-Liisaoktober 31, 2015 kl. 06:30
  • Svara

  Vad det ser olika ut i olika kommuner! I den lilla kommun där jag är bosatt skulle det för mig vara en total omöjlighet av flera anledningar att kunna köpa bostadsrätt. Kommunen är en ”sommarkommun” som mångdubblar sin befolkning under sommaren. Detta gör att priserna på bostadsrätter t ex är höga. Därtill kommer att jag av olika skäl inte får ett lån (och ej heller skulle klara av kostnaden för lån + avgift till föreningen).
  Hyresrätterna ligger i hyra i nivå med dem i den större staden några mil bort, mao höga för att vara en så liten kommun. Men – när det gäller bostadsanpassning så finns visserligen kravet på att det ska gå att återställa, men jag som hyrestagare behöver inte stå för den kostnaden OM det skulle bli aktuellt. I kommunen råder brist på anpassade bostäder.
  Dessutom, jag blev tvungen att flytta från den lägenhet jag bot i mellan oktober -10 och sommaren -14 av speciella skäl som jag av hänsyn till fastighetsägaren väljer att inte tala om. Jag hade då bara några månader tidigare fått lägenheten anpassad. Vid kontakt med kommunen inför flytt var jag orolig just för att den enda lägenhet som fanns som jag öht kom in i och hade råd att betala hyra för (fanns nyproduktion, men med hyra vida överstigande mina ekonomiska ramar) behövde anpassas. Av kommunen får jag då följande svar:
  ”Du har samma rätt som alla andra att flytta när du vill, och du har också rätt att få den lägenhet du flyttar till anpassad. Att du fått den lägenhet du bor i nyligen omgjord påverkar inte din rätt till anpassning” Ungefär så blev svaret. Den enda reservationen som gjordes var om jag skulle börja flytta onormalt ofta, men först då skulle de kunna tänka sig att ifrågasätta bostadsanpassning.
  Nu blev det så att jag hann precis flytta in i lägenheten, som skulle kräva omfattande anpassning både utanför i form av markarbeten och inomhus, att det blev en lägenhet ledig i ett fd servicehus ca 100 m från den lägenhet jag nyss flyttat in i. Jag fick frågan om jag kunde tänka mig ytterligare en flytt istället, mot att kommunen bidrog till flyttkostnaden och det tackade jag givetvis ja till.

  På så sätt fick jag en lägenhet, som dessutom då huset byggdes för 30 år sedan, var anpassad för rullstol enligt de normer som rådde då. Nu behövdes ytterligare anpassning, men inte något akut för att jag skulle kunna bo i lägenheten. Den anpassningen påbörjades i juni i år och kommer att pågå här under höst och vinter. Det arbete som inneburit en massa damm gjordes när jag var inlagd på sjukhus vilket var en ren tillfällig att det blev så, men väldigt bra för både mig, min katt som bor hos en kompis tillfälligt under tiden för anpassningen, och för hantverkarna som var fria att komma och gå som de ville. En anhörig tog emot dem då de började arbetet och gav dem sedan en reservnyckel. Hen var sedan med vissa tillfällen liksom en bekant som tittade till blommor m.m.
  Så olika kan det se ut!

  Varma hälsningar
  //P-L
  PS! Min kompis och jag hade redan innan jag blev akut inlagd överenskommelsen att under anpassningstiden skulle hen ta hand om katten. Detta för att inte utsätta henne för allt damm som blir samt för att hon inte skulle smita ut. Jag har innekatt, har alltid varit och får så förbli. ”Madame” är snart 12 år och då ändras inget! För att omställningen inte skulle bli för svår har jag haft henne med till min kompis så miljön skulle vara bekant. Detta tillagt av anledningen att jag vet att många reagerar när det kommer till husdjur och tillfällig flytt.

  1. Lägenheten här är min sambos, jag skulle inte få lån eller klara av att köpa en själv. Och om man ställer nyfödda barn i bostadskön kanske de får en hyresrätt när de är 25. Märkligt med bostadsanpassning också, de sa att det är mindre troligt att man får det för varje gång man flyttar!

    • Piia-Liisaoktober 31, 2015 kl. 15:42
    • Svara

    Och så olika det verkar vara både mellan kommunerna när det gäller t ex bostadsanpassning, men också Regioner/Landsting och ortoser/hjälpmedel. Jag hade tue som fick den lägenhet jag har nu och har inga planer på att flytta. Men vad som helst kan hända och skulle jag flytta vet jag att jag får den nya lägenheten anpassad efter mina behov. Iallafall om jag bor kvar i samma kommun.

    Även om jag inte skrivit på länge läser jag så gott som samtliga dina poster och ser vilken stor skillnad det är. Personligen tycker jag att det borde gälla samma regler för hela landet i många fall. T ex för hjälpmedel som rullstolar.

    Önskar dig en trevlig Allhelgonahelg 🙂

    1. Ja, det är så olika, man kan inte ta för givet att man får rätt besked om man frågar någon på annan ort!
     Tack detsamma!

  • "Men flytta till en hyresrätt då..."oktober 29, 2015 kl. 22:01

  […] « Ny artikel i Expressen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.