Planering och stavmixer fixar biffen

Det går långsamt för mig att laga mat när axeln hoppar ur led hela jäkla tiden. Jag är så jäkla noga med att laga mat från grunden med mycket grönsaker för att få så mycket bra näring som möjligt eftersom min kropp inte tar upp sånt särskilt bra, men det betyder samtidigt att det blir betydligt mer skärande och hackande än om jag bara skulle göra makaroner med köttbullar. Lätt, men ack så dåligt. Då är det bra att man har en stavmixer för att hacka lök, vitlök, ingefära, morötter och sånt som är hårt. Det är betydligt lättare att skära kyckling eller kött. Och så lagar man helst allt i samma panna, högst två.

Stavmixer Bosch med hacktillsats

Min stavmixer är faktiskt väldigt användbar. Det går till och med att köra rå potatis i den så att den blir ungefär som riven potatis, till rårakor, potatispannkakor eller nåt. Riva potatis och morötter fungerar inte för händerna eller axlarna. Morotsändar flyger åt alla håll, fingertoppar saknas, och den där högen av rivna morötter som helst ska hamna inuti rivjärnet ligger utspridd över diskbänken.

Jag brukar börja med middagen redan vid tvåtiden. Eller ja, R får ta fram det som behövs ur frysen kvällen innan, men efter lunch brukar jag börja. Skära proteinet, kanske marinera det, plocka fram kastrull och hälla i vatten, ta fram stekpanna eller gryta, och ta fram allt som kan ligga framme, som grönsaker och tillbehör. Då hinner det bli rumstempererat också. Sen pausar jag någon timme. Sen skalar jag potatis och grönsaker, delar i mindre bitar och kör med min stavmixer om det ska hackas. Vila en timme till. Duka. Vila. Ta fram allt som behövs till själva matlagningen. Vila

Sen är det slutspurt, när allt bara ska kombineras. Är det långkok får jag börja tidigare på dagen, men oftast lagar jag inget som behöver koka eller puttra i mer än en halvtimme. Ska det lagas i ugnen väntar jag oftast tills R är här med att ens ställa in det. Eller ja, in går hyfsat eftersom jag inte behöver ha ugnen varm från början, men att ta ut något är hopplöst. Och det här är alltså bara för en middag, så jag äter oftast inte mer än ett lagat mål om dagen, om jag inte lagar så pass mycket mat att det räcker till lunch både åt mig och R dagen efter. Lägg sen till att jag ska klä på mig, tvätta, duscha, diska lite, träna, äta frukost, göra kaffe och allt annat som hör en helt vanlig dag till. Det är ett heltidsjobb bara att leva.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/10/planering-och-stavmixer-fixar-biffen/

2 kommentarer

  • Anonymoktober 30, 2015 kl. 01:16
  • Svara

  Men herregud! 🙁

  Sambon må väl kunna göra frukost till dig med smörgåsar som kan ställas på bordet med serveringshuv o kylklamp! Kylklamp som han tar ur frysen på morgonen som det sista han gör innan han går till jobb eller vad han nu sysslar med?

  Skaffa en elektrisk grönsaksrivare! Ja det finns, jag har en sådan! Fransk moulinesse eller vad 17 den heter. Jag sätter en plastpåse med gummisnodd på utbehållaren. Stoppar i det som ska rivas håller emot med den här medföljande trycksaken(som för malt kött) klart.
  Eller ta fram köksassistenten(du har sa du?) och låt den alltid stå på ett lågt bord. Be sambon förhacka allt som ska vara till varje dags måltid. Lite får han väl jobba han också om du är så sjuk!! Det finns kylskåpsöppnare för de som är handikappade, typ som för tvålar och kranar. Be hjälpmedelscentralen, eller arbetsterapeut.
  Sedan får väl sambon diska det du sölar ned. 😉
  Rutiner!

  Gör smootie i mixer. Och häll upp, så du bara kan ta under dagen.
  Att du bara äter ett mål bara för att du inte kan öppna kylen är ju skrämmande.
  Du måste ha näring ju pga alla de kraftiga mediciner du tar, som du inte kan ta på fastande mage.
  Nej detta måste ni se över.

  Är ni för morgontrötta då får det göras kvällen innan helt enkelt.

  1. Jo, vi planerar alltid och det brukar alltid finnas något för mig att värma, och jag har oftast bananer och kex eller något annat att tugga på om det krisar. Han är ofta bortrest med jobbet och det brukar vara då det krisar. Har faktiskt bett en av grannarna med hjälp en gång, både med kylen och att få på mig skorna. Tror att nästa steg att kämpa för är hemtjänst, men det är lite klurigt då jag inte alltid behöver hjälp.

   Jag har på något sätt anpassat mig till att få i mig det mesta av dagens näring på kvällen, och jag går oftast inte runt och lider av hunger. Jag vet att det egentligen är helt fel och inte ska behöva vara på det här sättet, men jag måste prioritera och välja bland hälsoproblemen när jag är hos min husläkare, och vi har ännu inte haft tid att beröra det här mer än en remiss till ortopeden. Det är alltid något som är mer akut, känns det som. Hade jag varit ensam hade det ju aldrig fungerat, då hade det varit prio ett. Men jag ska ta tag i det. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.