Vintertid

Nu är den här. Vintertid, från och med i morse. Jag hade sett fram mot att sova en timme extra, men eftersom jag knappt flyttade på kroppen på hela dagen hade jag väldigt svårt för att somna. Ju mer jag rör på mig, desto bättre sover jag när jag väl somnat. Antar att det är därför motion rekommenderas mot sömnlöshet. Jag ser i alla fall inte fram emot att det blir mörkt en timme tidigare. Det är ju riktigt mörkt redan klockan fem nu, fy fasen. Eftersom vi har så bra och miljövänlig belysning nu för tiden så finns det egentligen ingen faktisk anledning till att ställa om till vintertid. Vi började med det för runt 100 år sedan för att flera andra länder hade vintertid, det var liksom ingenting vi själva kom på.

Klocka

Undrar förresten hur mycket det kostar samhället varje gång man ska ställa om klockan. Självklart kostar det lite extra i samhällsupplysning, men om man räknar med alla som kommer för sent till jobbet när det blir sommartid? När man räknar med planering av kollektivtrafiken i hela landet gällande den extra eller försvunna timmen? Och inte bara kollektivtrafiken, utan även flygresor. Det måste röra sig om mångmiljonbelopp om man försöker hitta varenda grej som kostar extra, och slår ihop det.

Och för vad? Extra ljus på morgonen. Slår vad om att de flesta föredrar en timme extra på eftermiddagen, för oavsett om man åker till jobbet klockan sex eller klockan åtta på morgonen så är det likförbannat mörkt om en månad eller två. Så nej tack, är det inte dags att skippa den här omställningen snart?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/10/vintertid/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.