Biljettkontroll

När jag åkte hem efter besöket hos Dr. Feelgood förra veckan tog jag tunnelbanan, eftersom det blev lite försenat och jag inte visste exakt när jag skulle vara färdig. Det är så himla lugnt runt elva-tiden en vardag så det brukar inte vara något större problem. Men så råkade jag ut för en biljettkontroll under färdens gång, något som jag knappt varit med om på tio år.

Oftast när det är biljettkontroll så står de innanför spärrarna där man ska gå av, det händer lite då och då. Och de kollar alltid tio gånger extra när jag flashar mitt färdtjänstkort. Antar att det är i stort sett omöjligt för kontrollanterna att göra en koll i rusningstrafiken, i alla fall på själva tågen.

Någon gång har det hänt att de frågar efter min legitimation i spärren innan jag åker, men oftast tittar folk bara några gånger extra och ser ut att undra varför jag inte har ett vanligt SL-kort. Och det är helt okej, eftersom jag inte ser sjuk ut de gånger jag faktiskt åker tunnelbana, och det finns många som lånar ut eller säljer sina kort när de inte används.

På tvärbanan är det ju biljettkontroll desto oftare, och jag tycker synd om de stackars konduktörerna som måste pressa sig fram bland folk som inte har vett att flytta på sig så att han kommer fram. Visst, det är inte så kul att tränga ihop sig i rusningstrafik, men hans jobb är faktiskt att gå fram och tillbaka och kolla biljetterna. Suck it up och flytta på er, liksom. Eller sitt en timme extra i kö på Essingeleden.

Undrar hur jäkla många det är som åker utan biljett, egentligen. Folk smiter genom spärren precis bakom ryggen på andra, har fått både knän och armbågar i ryggen på det sättet och försökt att stoppa dem. Oftast är det tjejer runt 15 år som tror de är skitcoola och säger ”aa men asså” medan de framstår som kompletta idioter.

Tur att de är lättskrämda, men konsekvenserna av att knuffa mig är väldigt allvarliga, och ingen verkar uppfostra sina ungar så att de förstår att sjukdomar inte alltid syns och att man aldrig, aldrig någonsin ska knuffa eller tränga sig förbi någon i ett väldigt trångt utrymme – som i en spärr. Bah samt humbug, skärpning till alla föräldrar som faktiskt helt har glömt bort den här viktiga biten i uppfostran.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/11/biljettkontroll/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.