Den stora stickningen

Det finns ett smoothie-märke, Innocent, som har en reklamkampanj på TV för ”Den stora stickningen”. Reklamen är helt sjukt osammanhängande, och uppfattas i alla fall av mig som riktigt korkad. De talar först om att det finns tusentals pensionärer och gamla som är ensamma, och att vi nu kan vara med och hjälpa dem. Om vi fattar våra stickor och börjar göra pyttesmå mössor till smoothieflaskorna som företaget tillverkar, så skänker de två spänn per mössa till Röda Korset. Det är inte exakt de orden de använder, men nästan. Och vad tänker man då? Jo, hur fasen hjälper det gamla och ensamma människor om några jäkla smoothieflaskor får stickade mössor?

Stickning, garn och nålar

Men det är faktiskt inte så korkat som reklamen får det att låta, så det är riktigt synd att den är så osammanhängande och dålig. Vad de inte berättar är att ”Den stora stickningen” kommer från den engelska förlagan ”The Big Knit”, och de berättar inte att pengarna som skänks till Röda Korset går till deras besöksverksamhet för äldre – de rekryterar frivilliga att besöka äldre människor hemma, på sjukhus eller äldreboenden så att de slipper vara helt ensamma. Produkten däremot är inget att ha, ingen borde egentligen dricka den här skiten, eftersom en liten flaska med 250 milliliter innehåller 171 kcal och 34.3 gram socker. Ungefär 10 sockerbitar. Dessutom ägs företaget av Coca-Cola, och det säger ju en del.

Självklart är det en väldigt mycket bättre affär att ge pengarna direkt till Röda Korset och öronmärka dem till besöksverksamheten för äldre i Sverige, än att börja sticka små mössor och skicka med dyrt porto så att företaget får lite goodwill för att de skänker till välgörenhet. Det ser inte bra ut, i alla fall inte i mina ögon. Inte om man tänker på hur mycket reklamkampanjen och administrationen kostar, och att det i sig gör produkten dyrare.

De äldre som gynnas av den här kampanjen gynnas väldigt mycket mer om man skänker tio spänn själv (vilket är mindre än vad det kostar att sticka och skicka en mössa) än att sticka en mössa till Coca-Cola. Eller om man verkligen vill sticka, varför inte besöka någon som är ensam och också gillar handarbete? Köp inte den här skiten och tro inte att de gör det här för välgörenhet.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/11/den-stora-stickningen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.