Fel, Försäkringskassan. Igen.

Jag är så jävla arg så att jag kokar. Jag fick brev ifrån Försäkringskassan i fredags angående den ansökan om handikappersättning de bad mig att skicka in, och det är exakt samma resonemang som första gången, trots att jag har förklarat klart och tydligt hur det fungerar när man har en ovanlig diagnos.

Kostnaden för hjälpmedel (32485 kronor) godtas inte utöver de 2000 kronor som är högkostnadsskyddet. Anledning: Landstinget har ansvar för att erbjuda personer med funktionsnedsättning lämpliga hjälpmedel. Ja, men de har inte erbjudit något trots att jag försökt få hjälp med sådana saker i åratal.

Kostnaden för medicin som inte ingår i högkostnadsskyddet godtas inte därför att mitt behov av dessa inte är medicinskt styrkt. Ehh, jo? Jag får dem på recept från läkaren på vårdcentralen ”för bindvävssjukdom”, men de ingår inte i högkostnadsskyddet för läkemedel och jag får alltså betala fullt pris för dessa.

Kostnaden för behandling hos naprapat och osteopat (18000 kronor per år) godtas inte utöver beloppet 1100 kronor, eftersom landstinget har ansvar för att erbjuda den god hälso- och sjukvård. Jag är så jävla less på att höra de orden. För det första ingår inte behandlingar hos naprapat eller osteopat i landstingets högkostnadsskydd, och för det andra har de ingenting att erbjuda mig. Vårdguiden 1177, Landstinget, Socialstyrelsen och alla läkare jag någonsin träffat på vårdcentraler säger samma sak – det finns inte några andra smärtlindrande behandlingar för mig som innefattas av landstinget. Jag har en sällsynt diagnos och det är ett fåtal i länet som behöver samma vård som jag, det är en kostnadsfråga. Och Landstinget säger att jag måste betala sånt här själv, trots att det bryter mot hälso- och sjukvårdslagen. Så förbannat jävla fyrkantigt, jag har varit extremt tydlig med att Landstinget själva säger att inte har något att erbjuda mig, både i min ansökan och mina samtal med Försäkringskassan.

Kostnaden för massage (24000 kronor per år) är avslagen med exakt samma resonemang, trots att det är styrkt och trots att jag inte får det genom Landstinget.

Kostnader jag haft i samband med behandling på annan ort (45000 kronor)  för att få en diagnos, eftersom det inte finns några landstingsanslutna läkare som har kunnat göra det under hela mitt liv, godtas inte.

Ansökningar till Försäkringskassan. De vill att jag ska bifoga en del papper...

Det är bara pyttesmå skitsaker som godkänns. Saker som är en fjärt i rymden jämfört med mina faktiska månatliga merkostnader för att jag är sjuk, som ligger på runt 4000-4500 kronor i månaden. Jag är så jäkla arg och ledsen över att de ringer upp mig, ber mig ansöka trots att jag berättar att landstinget inte erbjuder vård för min typ av sällsynt diagnos, jag lägger hundratals timmar på detta, och så får jag exakt samma jävla svar som förra gången.

Det handlar egentligen inte så jävla mycket om pengarna, för även om jag får det högsta beloppet så kommer jag ändå att ha ytterligare merkostnader på cirka 2000 kronor per månad, men principen att utsätta mig för den här skiten och besvikelsen är vidrig. Deras motivering gäller inte om man har en sällsynt diagnos som inte behandlas inom landstingets vård, ändå använder de sig av den motivering gång efter gång.

Domstolarna följer Försäkringskassans linje när man överklagar, trots att både landstinget och Socialstyrelsen säger att det inte ingår några smärtlindrande behandlingar för mig och det tillstånd jag är i. Jag tvingas förtydliga detta ytterligare en gång – är det sjätte eller sjunde gången? Jag vet att de inte tänker ändra sitt beslut, handläggaren jag talade med sade att de är tvungna att följa de riktlinjerna, men motiveringen innehåller faktafel och jag tänker inte hålla käften eller godkänna att de dömer därefter. De följer riktlinjer som gäller i de fall där det finns vård och behandling, och det finns inte ett skit för mig inom Landstinget. Jag har inte fått någon hjälp därifrån på 30 år, förutom att de plåstrar om mina symtom då och då – några ryggoperationer och dylikt. Tack, Sverige. Tack, Försäkringskassan.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/11/fel-forsakringskassan-igen/

6 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • scytalenovember 1, 2015 kl. 11:58
  • Svara

  Själv har jag hackat mig till en behandling som funkar. 2 sorters antihistamin (h1 och h2) två gånger om dagen, plus långtidsverkande c-vitamin. Mycket efter att ha läst på den har bloggen https://mastcellblog.wordpress.com/mastcellguide/ samt hittat ett behandlingsschema online. Inga mer kramper och ryckningar, ryggsmärtorna mycket bättre, kan träna. Känselnedsättningen jag haft är nästintill borta. Anledningen till att jag tipsar om den bloggen är att hon har EDS också och skriver om en eventuell koppling mellan EDS och mastcellssjukdom. Självmedicinering är väl egentligen inget att stå efter, men jag har inte fått nån som helst hjälp av sjukvården jag heller…

  1. Nej, vi har ju ibland inte så mycket annat att välja på eftersom landstinget inte tillhandahåller ett skit för oss. Ska kika in och läsa lite, tack för tipset!

  • Aina Keijsernovember 1, 2015 kl. 14:26
  • Svara

  Så motbjudande vidrigt! Tror de att du köper hjälpmedel för att det är roligt?? För en månadsersättning som knappt går att leva på ändå? Så hänsynslöst! Snälla pressen, smäll upp detta i stora rubriker – det är skandal anser jag!

  1. Ja, jag har sagt det åt dem ett flertal gånger – deras motivering för avslag av de flesta av mina merkostnader baseras på ett lagbrott och ett faktafel. Förra gången överklagade jag i två domstolar, men de följer Försäkringskassans linje.

   Ingen har ens brytt sig om att kolla upp om de fakta jag lämnat stämmer. Det krävs bara ett telefonsamtal för bekräfta att den ”goda hälso- och sjukvården landstinget tillhandahåller” inte existerar när man har EDS. Det är helt sjukt att de grundar beslut på faktafel, när ingen av de smärtlindrande behandlingarna jag behöver (och ingen samlad vård heller för den delen) ingår i landstingets vård.

  • Pia- Fianovember 1, 2015 kl. 17:46
  • Svara

  1.Sverige är fantastiskt! Ett stort telebolag påstår att vår mailadress inte stämmer- vi får mail men kan ej svara. Våran mailadress finns inte??? Jamen det är ju dom som köpte upp vår tidigare operatör? Timmar i telefonkö? Vem bekostar det?

  2. Att bli hotad och trakasserad i sitt eget betalda hem är inte okej. Men det finns inga synliga bevis- så då lever en kvar i skiten. avslag.

  3. Jag får hem ett brev från min försäkringsfirma, om en undersökning dom har. Om jag ej svarar så kan jag bli utstängd från försäkringen. Men sista- datum då? 2 olika adresser, 2 olika krav i samma brev- lagom till allhelgona? Jag har äntligen semester denna vecka? Hur ehh? Om jag ej svarar i tid, jag är en bra bit hemifrån?

  4. Hejja dig Klara att du orkar! Styrka till dig!

  1. Oj. Någonstans slutar man liksom bli förvånad, för verkligheten är så bisarrt långt ifrån det myndigheter och företag påstår. Hoppas att du har tid att vara lite ledig från oro på semestern.

  • Min handläggare vill inte vänta -december 21, 2015 kl. 09:15

  […] haft sporadisk kontakt med min handläggare på Försäkringskassan sedan jag kom med synpunkter på några av de utgifter jag har som de inte godkänner. En av sakerna de inte ersätter för, som […]

  • Året som gått, 2015 -december 31, 2015 kl. 16:04

  […] Gick på behandling hos Dr. Feelgood för första gången sedan jag blev akut sjuk i somras. Fick brev från Försäkringskassan med information om det de inte godkänner i ansökan om handikappersättning, så som kostnader […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.