Mygga på besök

Alltså, vafan. Det är kanske inte ännu tekniskt sett vinter, men det är för tusan mitten av november och jag trodde att den enda fördelen med perioden november-mars var att man slipper alla flygfän som bits och sticks. Jag hade fel. Den här satt på väggen nere vid brevlådorna i mitt hus i dag, en mygga. Och den verkade inte ett dugg slö. Tvärtom, den ville nog gärna ta en tugga.

Visserligen är det den enda mygga jag har sett sedan i september, och den var ju faktiskt inte utomhus heller. Efter en kort stunds fundering kom jag på att jag faktiskt inte har en aning om vad myggorna gör på vintern, om de dör efter att de lagt ägg eller vad sjutton de ägnar sig åt, så jag var tvungen att fråga Google. ”Vad gör myggorna på vintern” var min fråga, och så här svarade Yngve Brodin som är mygg- och flugexpert på Naturhistoriska riksmuseet i en artikel i DN:

Oftast övervintrar myggor som larver, men även vuxna myggor klarar kylan bra. De har glykol i blodet som gör att de inte fryser och föredrar att övervintra i till exempel skjul och hus i närheten av oss människor. När de värms upp tror de att det är vår, och då vill de ha blod.

Det var en ganska stor mygga, så jag rådfrågade Wikipedia också. Troligtvis var det en vintermygga, för den var ganska stor och liknade faktiskt en harkrank. Och nej, jag dödade den inte. Det gör inte mig något om den flyger in hos någon på bottenvåningen och bits lite, eller hänger med någon ut när dörren öppnas. Så länge de inte är inne hos mig får de göra vad tusan de vill så här års. Men jag blev faktiskt lite förvånad, för jag har nog aldrig sett en mygga vid den här tiden på året förut. Nåväl, alla årstider bär med sig något skit, nu ligger vintern ännu mer på minussidan.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/11/mygga-pa-besok/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petternovember 16, 2015 kl. 19:09
  • Svara

  Ähhhh. Det är väl inget. Hos mig finns det ett par kryp som håller till vid mina fönster. Häromdagen var det en trött fluga som knappt reagerade när jag petade på den. Den fick lite honung som tydligen var mumma.
  Igår såg jag något annat smalt flygande kryp, som liknar det på bilden, inklämt mellan mina uråldriga fönster. Skulle inte bli förvånad om det kryper fram något annat. Spindlar brukar gilla mitt badrum/toalett.

  1. Så länge de inte betalar hyra här får de hålla sig undan. 🙂

  • Aina Keijsernovember 17, 2015 kl. 00:16
  • Svara

  Oj, nu har jag lärt mig något igen – om myggor! 🙂 De får gärna hålla sig undan från mig, året om! Men fåglarna kanske gillar dem….

  1. Ja, någon nytta måste de ju göra! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.