Perspektiv

Världen rasar efter terrordåden i Paris. Med all rätt. Men samtidigt är det bara en liten del av allt hemskt som pågår i världen. Om man ser det hela i ett större perspektiv, så är det ju lika många som dödas i terrordåd i Syrien eller andra platser – varje dag. Och svält, och sjukdomar som är enkla att bota. Men Paris är nära, fransmän är mer lika oss i traditioner och religion, betydligt fler har besökt Frankrike än Syrien. Eller Afrikas horn.

Det är märkligt hur vi tänker och hur vissa resonerar. Hur det fungerar på sociala medier. Ett skjutet lejon fick under en period mer uppmärksamhet än alla dessa människor som dör i krig och svält varje dag. Sen glöms det bort, tills nästa katastrof. De saker som sker närmare oss i Europa får självklart mer uppmärksamhet, för nyheter säljer lösnummer. Och konstigt nog verkar inte rubriker om svältande människor, barnsoldater eller korrupta diktaturer sälja särskilt många lösnummer, eftersom det så sällan skrivs om de sakerna.

I ett större perspektiv händer det allvarligare saker, men det är för svårt att greppa. Som att över 200000 människor hittills har dött i kriget i Syrien, som att miljontals syrianer är på flykt. Det är fullt fokus på att hjälpa de människorna (eller i vissa fall inte tycka att de behöver någon hjälp och inte är välkomna), och de flesta verkar ha en åsikt om hur det ska göras. Samtidigt jag tror faktiskt inte att en majoritet av svenskarna ens vet varför människor flyr ifrån Syrien, varför så många människor har dött där, vad kriget handlar om eller ens vad den Arabiska våren var.

Händelserna i Paris är fruktansvärda, och jag tror tyvärr att det kommer kunna göra frågan om gränskontroller i och med den stora flyktingströmmen ännu svårare. Det blir mer fokus på att skydda oss själva från ett fåtal galningar än att hjälpa de vanliga människorna. Tänk er själva hur det skulle vara om något liknande hände här. Ta till exempel Mall of Scandinavia, tiotusentals människor sökte sig dit på öppningsdagen. Hur hade det blivit här om en självmordsbombare utfört ett attentat där? Jag tror att precis som i Frankrike, skulle vi stänga våra gränser och införa undantagstillstånd.

Statistiskt sett är det självklart större risk att jag dör när jag åker bil än att jag dör i ett terrorattentat i Sverige, men skrämseltaktik fungerar. Det finns säkert människor som varit öppna för flyktingmottagande i Sverige som ändrat sig i den frågan, i och med attentaten i Frankrike. Men världen är stor, kanske för stor för att se saker och ting i dess rätta perspektiv. Pour toutes les personnes impliquées, je suis vraiment désolé.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/11/perspektiv/

3 kommentarer

  • Annanovember 14, 2015 kl. 19:31
  • Svara

  Je suis vraiment désolée

  • Carlnovember 16, 2015 kl. 16:16
  • Svara

  Om vi ser på det såhär. Det finns två stora skålar med 1000 jordnötter var i. I den ena skålen finns det en jordnöt som är direkt livsfarlig att äta, medan den andra skålen är ofarlig. Vilken skål föredrar du att äta ur?

  1. Om jag är medveten om det väljer jag självklart den ofarliga, precis som de flesta andra skulle göra. Men jag förstår inte riktigt vad det har med att vi inte får en rättvis bild av vad som händer i världen genom media?

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.