Kolakakor

I går blev det ett kakbak av tre planerade. Det hela var väldigt enkelt och gick ganska fort, men de blev inte sådär tråkiga som jag kom ihåg dem. Kolakakor, på begäran av R, efter att ha ätit min farmors variant. Som sagt inte någon av mina favoriter, men jag ska nog lyckas äta både fem och tio av dem. Hembakt är liksom alltid bäst. Eftersom jag tänker behålla kakorna för mig själv och sharing is caring så får ni i alla fall receptet!

Kolakakor, 60-70 stycken

  • 200 gram smör
  • 2 deciliter strösocker
  • 4 deciliter vetemjöl
  • 2 teskedar bakpulver
  • 2 teskedar malen ingefära
  • 2 matskedar vaniljsocker
  • 2 matskedar sirap (jag använde ljus)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör och socker så att det blir mjukt, rör ihop de torra ingredienserna i en separat skål så att bakpulvret blandas ut ordentligt. Häll ner de torra ingredienserna i smör- och sockerblandningen, och häll i sirapen. Blanda snabbt ihop till en deg. Dela den i 6 delar. Rulla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en rulle, ungefär 40 centimeter lång. Eller ja, det beror på hur stor ugn du har och hur bred plåten är, men typ så. Lägg bakplåtspapper på plåten och platta till rullarna en aning. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. De ska flyta ut och bli ganska platta, men de ska inte bli bruna. Om de börjar få färg är det dags att snabba sig att ta ut dem. Skär rullarna, som nu har blivit avlånga plattor, lite hur du vill medan de fortfarande är varma.

Kolakakor, småkakor, klassiska kakor

Det funkade bäst att bara kapa dem med en stekspade av plast, tyckte jag. Det fastnade för mycket när jag skar med kniv. Diagonalt är väl det klassiska för kolakakor, men jag kan meddela att runda ändbitar och raka kakor var lika gott. De är väldigt mjuka när man tar ut dem, men när de svalnar blir de hård-sega. Flytta över dem till ett galler när du skurit klart, så svalnar de snabbt. Enjoy!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2015/12/kolakakor/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: