Boken om ved

Nu finns den stora boken om ved av Lars Mytting i vårt hushåll. Det är en sån där grej som R säkert har gått och mjuggat åt och funderat på att köpa ända sedan den kom ut, och nu har han äntligen köpt den. Har för mig att det var en av de mest sålda böckerna till jul för ett par år sedan, och jag har funderat på att köpa den åt honom i present.

Ved. Boken om ved av Lars Mytting.

Han köpte boken om ved i helgen när vi var i stan, och sen satt han nästan som klistrad vid den och fnissade då och då. Och visst är det en ganska nördig bok som kan tyckas vara ointressant om man inte själv värmer upp sin kåk med ved, men så är det inte. Den är komplett, och innehåller faktiskt en hel del ganska rolig fakta och statistik, inte bara om ved och hur man eldar, utan även om människorna som eldar eller arbetar med den.

Till exempel fick jag lära mig att skogshuggare förr i tiden behövde en jäkla massa mat för att kunna utföra arbetet i skogen – de brände runt 9600 kcal per dygn med hårt kroppsarbete och kyla på vintern. Det är bilder på de perfekta staplarna av ved, kuriosa, lite poesi och fakta. En känslomässig känna-igen-sig-bok för alla som eldat med ved någon gång, och en rolig faktabok för de som inte ännu gjort det. Rekommenderas till alla som har en inre gubbe som bara väntar på att få komma ut och tända den perfekta brasan.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/01/boken-om-ved/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Sannajanuari 13, 2016 kl. 21:41
  • Svara

  Åh jag älskar att hålla på med ved. Kan inte nu på samma sätt som förr, men har jag bra dagar så gör jag gärna ut i vedboden en stund 🙂 Men jag tror inte att jag älskar det så mycket så att jag skulle köpa en bok om det… men man vet aldrig. Den inre gubben kanske tar över… Jag har ju i och för sig köpt en bok om kompostering… Det kanske är lika nördigt?

  1. Ved är mysigt! 🙂 Boken var faktiskt riktigt rolig, jag hade inte alls trott att den skulle vara läsvärd om jag inte letade efter fakta om att elda. Kompostering låter kanske inte lika mysigt, men det är trendigt!

    • Sannajanuari 14, 2016 kl. 13:40
    • Svara

    Aha… kanske kanske jag inhandlar den nån dag. När kompostboken är utläst ?

    1. Den har kommit i pocketformat nu, så det är inte någon jätteförlust om det skulle visa sig vara den sämsta boken du någonsin läst. 🙂

  • Petterjanuari 13, 2016 kl. 22:27
  • Svara

  Kan rekommendera ”Känsla för masonit”. Det är en bok att nörda ner sig i. Dagens ungdom har ingen kunskap om hur stort masonit var under 1900-talets första hälft. Första utgåvan av boken hade pärmar av masonit. Det du…..

  https://www.bokus.com/bok/9789171260024/kansla-for-masonit/

  1. Hahaa, det är nästan ännu nördigare! Det kanske kan bli en present någon gång, tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.