Bra stol

Det är viktigt att sitta bra. Helst stå, såklart, men har man som de flesta in varken råd med eller plats för ett vettigt ergonomiskt höj- och sänkbart skrivbord när man bor i en liten lägenhet i Stockholm. De allra flesta bryr väl sig inte om att sitta på röven en hel dag, men för mig gör det riktigt jävla ont att sitta ner på en vanlig stol för köket eller kontoret. En stund går bra, men aldrig, aldrig någonsin mer än en timme i sträck – och då är det att tänja på gränserna.

Ska jag sitta på en sån stol drar jag helst upp benen så de är dubbelvikta under mig, och jag liksom sitter på hälarna. Då avlastas ryggraden lite i alla fall, men det fungerar bara tills fötterna somnar (det brukar gå ganska fort), eller tills det gör ont i knäna. Att sitta vid köksbordet är värst, det är stenhårda stolar och lite för låga för bordet.

Stol

Då får jag dra upp ett ben så att ena foten vilar på stolens sits, tills jag kan sitta på den igen. Ibland får jag kramp och sendrag, så jag far runt som en iller på stolen, men sitter jag på det viset så går det i alla fall bra en stund. Och det funkar inte särskilt länge när man är ute på en restaurang eller ett café, för hur ofta bryr sig de om att ha en stol man kan sitta i länge? De vill ju ha hög ruljans. Andra saker går mycket bättre att sitta i, och att gå gör nästan alltid mer ont än att sitta.

Ergonomi är bra. Fler borde tänka på det. Visst, de flesta av er har inte EDS och kanske aldrig kommer att hamna i min sits (höhö), men kom ihåg att tänka på era stackars ryggar. Stå upp när ni kan!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/01/bra-stol/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.