Budget

Jag lyssnade på något program för ett tag sedan där det handlade om hur det kan vara så stor prisskillnad på schampon. Det var ganska intressant, de lät kemister jämföra innehållsförteckningarna på två olika sorter, en budget-variant och en svindyr, och utifrån de gissa vilket som kostade mest. De kunde inte skilja på dem, och trodde att det som kostade 20 spänn var dyrare än det som kostade 400. Anledningen var att det innehåll någon sorts naturliga oljor eller något annat mög.

Men om innehållet är detsamma, vad är det då som skiljer? Förpackningens pris och design, såklart. Någon måste få betalt för att utforma den. Design är svindyrt. Dessutom tillkommer det stora extrakostnader för flotta lokaler där det dyra schampot säljs, jämfört med i mataffären. Man kan inte heller ha något stort lager av dem, och inte heller köpa in tusentals flaskor åt gången, och det blir en stor kostnad.

Sen skiljer det sig lite i hur mycket det är av varje kemikalie, även om de i sig är desamma och står i samma ordning på innehållsförteckningen (det som är mest av står alltid först, och så vidare). Och rent tekniskt så blir håret lika rent, oavsett vilket man använder, men känslan i håret efteråt, hur mycket lödder det blir och hur löddret känns, kan självklart variera. Och det är en smaksak. Ibland hymlar man inte med marknadsföringen. Jag gillar verkligen designen på det här paketet med Corn flakes, från den billiga mataffären. Snacka om budget!

Budget cornflakes. Om skillnaden mellan budget-varor och dyra saker.Jag bryr mig inte om märken när jag köper hygienprodukter. Så länge jag blir ren och luktar gott är jag nöjd, och mitt schampo brukar kosta 25 eller 30 spänn för 400 ml. Det är lagom. Likadant med städprodukter, saker inom kategorin ”budget” är mer än bra, och detsamma gäller en hel del livsmedel. Det är ofta samma fabriker som tillverkar saker för flera märken, det är bara en annan förpackning och ett annat märke – och därmed ett annat pris. Gäller inte bara schampo, mat och specialvaror, utan även bilar. För ni trodde väl inte att varje märke hade en egen fabrik…?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/01/budget/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: