Fortfarande mätt…

Det känns som om jag inte har gjort så mycket annat än att äta och vila i en dryg vecka nu – och det har jag ju faktiskt knappt gjort heller. Jag är fortfarande mätt efter den stora menyn på nyårsafton, och för att spä på det hela lite ytterligare åt vi middag hos Rs föräldrar i går. Det var jäkligt gott, så jag tog en portion till. Sen fick vi goda bullar till kaffet, så jag var tvungen att ta två. Som ni säkert förstår så är det oerhört synd om mig.

Nyårsaftonens meny var lättlagad men ett ganska säkert kort. Till förrätt gjorde vi laxtoast med rökt lax, sallad, pepparrotskräm och citron. Den enda tillagningen var att rosta några brödskivor och röra ihop lite pepparrotskladd – det tog kanske två minuter.

Laxtoast med pepparrotskräm. Mätt efter nyårsaftons meny!

Till huvudrätt åt vi stekt oxfilé med hasselbackspotatis och pepparsås. Också väldigt lättlagat, men så här i efterhand har jag insett att R gjorde allt det jobbiga. Jag förkokade potatisen, han skar den och jag kryddade. Den skötte sig själv i ugnen sen. Han skar köttet, jag kryddade och han stekte i den svintunga (helt vanliga) gjutjärnspannan.

Oxfilé med hasselbackspotatis och pepparsås. Mätt efter nyårsaftons meny!

Jag gjorde visserligen såsen, men sen kom jag på att han gjorde allt det jobbiga med den också. Han mortlade pepparkorn, han öppnade vinflaskan, han öppnade paketet med grädde och flaskan med fond. Jag… vispade och öhh… hällde i grädden. Och bestämde hur mycket det skulle vara av allt. Sen var i alla fall jag jäkligt mätt, men bästa M hade med sig en dessert som inte direkt lättade mättnaden.

Det liknade cheesecake fast utan färskost. Godare. Det var först en vanlig kexbotten, sen bananskivor och sötad kondenserad mjölk som fått koka till kola, och sen gräddslafs och hackad Dajm ovanpå. Mmmm. Om jag inte var mätt innan, så var jag det sen. Och vi fick bubbel, vin, och punsch, och så drack jag en massa vatten på det. Puh, magen. När det gäller mat runt jul och på nyårsafton kan jag bara hålla med bästa E från Norrland:

Jag har aldrig lärt mig det där med återhållsamhet.

Gott nytt år!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/01/fortfarande-matt/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: