Hur väljer man underhållning till festen?

Funderade lite över det här med underhållning på julfester och andra aktiviteter som arbetsplatser och i föreningar runt om i landet håller i. Detta angående det där jag skrev om slagverkarna som underhöll på julfesten som mitt gamla jobb hade arrangerat.

Om man är någonstans runt 50 personer som sitter och pratar lite utspridda här och där så funkar det inte med en halvtimmes öronbedövande slagverksmusik utan övrig underhållning eller snack, så att ingen kan prata. Det var något av det värsta jag/vi hade varit med om i form av underhållning på en fest, och det var helt fel för lokalen.

På samma sätt kan bra underhållning ta en helt ok fest till att bli riktigt bra. Vad kan man tänka sig är kriterierna för att underhållning på en fest ska bli bra eller dålig? Tja, till att börja med kanske de som underhåller inte utgöra en större minoritet av antalet gäster på festen. Stor (i form av antalet artister) underhållning gör sig bäst på stora tillställningar. Men det betyder inte nödvändigtvis att enbart en människa inte kan underhålla en stor publik. Det går liksom inte åt båda hållen.

Om vi tar en trollkarl till exempel. Det är oftast bara en person, eventuellt har de en assistent, men det kanske hör det förgångna till. Fördelen med en trollkarl är att han eller hon interagerar med publiken på ett helt annat sätt än vad vilken musiker eller dansare gör. Det är inte många slags underhållare som gör det – kanske med undantaget stå-upp-komiker. Och de flesta drar faktiskt inte upp en kanin ur en hatt längre.

Chokladkanin. Massiv kanin.

En annan fördel med en trollkarl, som knappt någon annan slags underhållare har möjligheten att göra, är att de är väldigt mobila. De kan stå i dörren och ta emot folk, de kan mingla, de kan stå på en scen. Och vad gäller interaktionen med folk så är det knappt någon annan underhållare som kan röra sig så lätt från dörren och ta emot folk till att mingla eller att använda folk i publiken som hjälpredor på scenen – oavsett hur lokalen ser ut.

Så vad är då bra underhållningen egentligen? Oavsett om man gillar stå-upp-komik, musik eller magi, så finns det ändå några röda trådar i det som folk uppfattar som bra. Något som lättar upp stämningen och där folk känner sig delaktiga. Något som överraskar, något som man kommer ihåg. Glöm arbetsplatsens skämtare som ska försöka göra sin egen stand-up-debut. Säkert jätteroligt för honom eller henne, men inte för särskilt många andra.

Ha en bra och genomtänkt idé som både passar lokalen och för de som är på festen. Annars är det nog bättre att bara bjuda på ett glas vin i stället.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/01/hur-valjer-man-underhallning-till-festen/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.