Köldeksem

Urkkk. Jag brukar alltid få köldeksem, varenda vinter sedan kanske sex-sju år tillbaka. Det behöver inte ens vara jättekallt och jag behöver inte vara ute särskilt länge – det räcker nästan med att luften är torrare än när det är några plusgrader ute för att jag ska få eksem. Det är lite märkligt för mina köldeksem brukar alltid komma på samma ställen, och på exakt samma ställe på båda kroppshalvorna. Höger – vänster, alltså. Inte upp – ner.

Jag får extremt torr och lite sprucken hud ovanpå händerna, på kinderna och runt ögonen. Det ser inte klokt ut, ser ut som om jag har blåklockor på båda ögonen. På vristerna och på insidan av benen, ungefär upp till knäna, får jag nässelutslag. Köldurtikaria. De kliar i alla fall inte så fasligt mycket på benen som det gör vid fötterna, men där är det ju alltid värst om man får myggbett och sånt också.

Kortisonkräm mot köldeksem

Det spelar ingen roll hur mycket jag smörjer, nässelutslagen försvinner när våren kommer med värme. Smörjer med fet kortisonsalva, men det får man ju inte egentligen inte ha runt ögonen. Har en lite lättare kräm, den med 1% som är receptfri, i ansiktet och runt ögonen när det är som värst, annars ser jag inte riktigt klok ut. Ytterligare en anledning att hata vintern, mörkret och kylan.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2016/01/koldeksem/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: